23 Ekim 2014 Perşembe

HİÇ SATRANÇ OYNARKEN BOKS YAPTINIZ MI?



Merhaba sevgili okurlar,                                                            
Spor ve aklın aynı ayna kullanıldığı en ilginç sporlardan biridir satranç boksu.Eğer boks eldiveni alacak kadar bütçeniz varsa ve biraz beyin hücresi kaybetmeyi göze alıyorsanız,bu spor tam da size göre.Ya şah-mat yapmanız ya da rakibinizi nakavt etmeniz gerekiyor !
Fransız bir çizgi romandan esinlenerek bulunan satranç boksu, zekaya dayalı satranç ile güce dayalı boksu birleştiriyor.
Satranç boksunun kurucusu 32 yaşındaki Hollandalı sanatçı Lepe Rubingh bu ilginç karışım için ‘’1 numara bir düşünce ve 1 numara bir güç sporu’’ diyor. Kendisi aynı zamanda 2003’ te gerçekleşen Dünya Satranç Boks Şampiyonası birincisi ve Dünya Satranç Boksu Organizasyonu Başkanı.Rubingh,  bu yeni spor türü için ilhamı, 1992’ de yayımlanan bir Fransız çizgi romanından almıştır. ‘’Soğuk Ekvator’’ adlı çizgi romanda iki ağır siklet boksör 12 raundluk bir boks maçından sonra 45 saatlik bir satranç maçı yapmışlar.. Bu kadar uzun süre boks ve satrancın ‘’ pratik olmadığını’’ belirten Rubingh, olayı daha pratik hale getirmek için bu kombinezonu oluşturmuş. 2003’ te yeni sporunu tanıtmak için Amsterdam’ da bir arkadaşıyla gösteri maçı yapan Rubingh, iyi satranç oynayabilen başarılı boksörler olabilmek için araştırmalarına Almanya’ da devam etti. Çünkü en başarılı ağır siklet boksörlerin çoğunun çıktığı Rus ve Ukraynalı sporcular, çalışmalarını devam ettirebilmek için Hamburg’ u tercih ediyorlar. Rubingh’in bulduğu ilk adaylardan biri Berlin’de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan amatör kickboksçu Frank Stoldt, gecelerini online satranç oynayarak geçiren bir satranç tutkunu.

Satranç boksunun geçen Kasım’da Berlin’de yapılan ilk dünya şampiyonluğunu kazanan Stoldt, kendi deyimiyle “iki sporun da saldırgan” olması nedeniyle satranç boksuna ilgi duyduğunu söylemiştir.

Stoldt, tacını bu ay yapılan maçta 19 yaşındaki Rus Nikolay Sazhin’e kaptırmıştır. Bu maça kadar ülkesinden dışarı çıkmayan Sazhin ise, satranç boksunu ilk kez internette sörf yaparken görmüştür.

KURALLAR:

Satranç boksunda maç 6 raunt satranç ve 5 raunt boks olmak üzere 11 raunttan oluşuyor. Maç satranç raundu ile başlıyor, sonra boks raundu, sonra satranç raundu ile devam ediyor.

Her satranç raundu 4 dakika, her boks raundu 3 dakika olmak üzere maç toplam 39 dakika sürüyor. Her raunt arasında, oyuncuların kıyafetlerini değiştirmeleri için birer dakika mola veriliyor. Her oyuncunun satranç rauntlarında hamlelerini yapmak için toplam 12’şer dakikası var.

Satrançta mat olan, ya da süresini geçiren, boksta ise nakavt olan ya da hakem kararı ile yenik ilan edilen ya da her iki oyundan birinde maçtan çekilen oyuncu maçı kaybediyor.

Eğer satranç maçı berabere biterse, boks maçında iyi puan alan maçı kazanıyor. Eğer boks maçında da beraberlik olmuşsa, satrançta siyah taşlarla oynayan maçı kazanıyor.

Seyirciler ise hala bu yeni spor türüne alıştığı söylenemez. Satranç boksu seyircilerinden Yarim Fahre, bu duygusunu “120 kiloluk adamları oturmuş satranç oynarken görmek fotomontaj gibi” sözleriyle ifade etmiştir.

Satranç boksu Dünya Satranç Boksu Örgütü adıyla uluslararası bir örgütlenmeye sahip olsa da, henüz resmen federasyon olarak örgütlenmiş değil. Dünyadaki toplam satranç boksörlerinin sayısı ise 150 civarında.
2006 yılından beri resmi olarak yapılan bu ilginç karma spor 2008 yılında da Okan Bayülgen'in dikkatini çekmişti ve profesyonel boksör Fırat Arslan ile satranç boks maçı yapmıştı. 2008 yılında Kanal D kanalında canlı yayında Okan Bayülgen ve WBA interim şampiyonu, profesyonel boksör Fırat Arslan satranç  boks maçı yapmıştı. Taraflar ikişer dakikadan 3 tur boks maçı ve aynı şekilde yine ikişer dakikadan 6 dakika satranç oynamışlardı. Bu zorlu maç için Okan Bayülgen boks dersleri almış ve antrenman yapmıştı. Fırat Arslan şov amaçlı bu karşılaşmada zaman zaman Bayülgen'in suratına vurmasına izin vermişti.
Belki de  bu spor hakkında sorulabilecek en anlamlı soru ; başa alınan darbelerle kaybedilen hücreleri satranç oynayarak telafi edebilir misiniz?
Sağlıklı ve sağlıkla kalın..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder