25 Aralık 2014 Perşembe

YILBAŞI İÇİN HAZIR MISINIZ ?


Merhaba sevgili okurlar,

Kimi  Roşaşana,kimi nevruz,kimi de yılbaşı olarak adlandırır her yeni yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcı olan geceyi.Yılbaşı ilk kez Hz.İsa’nın doğumundan 350 sene sonra, o zamanlar güneşe tapan Roma’da ortaya çıktı.İmparatorluk Güneşperestlikle Hristiyanlığı birleştirerek Güneş Tanrısının doğum günü olan 25 Aralık’ı Hz.İsa’nın doğum günü olarak kabul etti. 24 Aralık’a kadar güneş daha erken battığı için güneşe tapanlar Tanrıları kendilerini erken terk ettiği için üzülüyordu.25 Aralıkta tekrar günler uzamaya başladığı için , tanrıları kendileriyle kalmaya razı olduğu ve yeniden doğduğu için, dans ederek,içerek,yaşadıkları yerleri ışıklandırarak,hindi keserek kutlama yaparlardı.Bu nedenle 25 Aralık ve 1 Ocak arası geleneksel olarak kutlanmaya başladı.
Öncelikle Avrupa ve Amerika kıtasında olmak üzere 25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, dünyanın birçok yerindeki Hristiyan topluluklarca kutlanmaktadır. 1 Ocak tarihindeki yılbaşı kutlamalarının Türkiye’de de özellikle son dönemlerde gittikçe arttığı da gözlenmektedir.Meydanlarda şarkılar söyleyerek ya da dans ederek veya bazı eğlence mekanlarında sevdikleriyle birlikte girmekte birçok kişi yeni yıla,yeni ümitler ve dileklerle.
Ancak yeni yıl gecesi tüm bu eğlenceye ortak olan bir şey daha var ki; insanın hem zihnini bulandırır hem de sağlıklı düşünmesini engeller.Muhtemelen bu yılda birçok kişinin gecesine eşlik edecek.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülkede yaptığı araştırmalara göre,cinayetlerin %85’i,tecavüzlerin%50’si,şiddet olaylarının %50’si,ölümcül trafik kazalarının %65’i,aile içi kavga ve geçimsizliklerin %70’i ve sonradan oluşan akıl hastalıklarının %60’ının sebebidir alkol tüketimi.
Alkolün vücut sağlığını kötü etkilediği bilinen bir gerçektir. Alkol en büyük tahribatı beyinde yaratır.Alkolün doğrudan etkisi mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozmasıdır. Ciddi kazalara ve yaralanmalara yol açabilen alkolün bu etkileri ,alkol alımından hemen sonra görülür.Ayrıca alkol beyin hücrelerini öldürdüğü için zamanla beyin küçülür.Erken yaşlanma ve bunamaya yol açar.Kişide uyku bozuklukları,körlük,gastrit ve ülsere neden olur.Vitamin ve diğer besin maddelerinin emilimini azalttığı için bağışıklık sistemini zayıflatır.Özellikle pankreas,mide,gırtlak ve yemek borusu kanser riskini de artıran alkol,baş ağrısı ve ağız kuruluğu yapar.
Kadınlarda adet düzensizliği, erkeklerde iktidarsızlık gibi sorunların yanı sıra kalp ve damar hastalıklarını da tetikler.Yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını önlediği için kan kaybına neden olur.Alkol alan kişi vücut ısısının arttığını zanneder,oysaki alkol donmayı hızlandırdığı için kişi ısı kaybeder.


Elbette bir gece alkol tüketimiyle bunlar gerçekleşmez.Ancak bir gecede haddinden fazla alkol tüketimi sonucu kişide bilincin yitirilmesiyle ortaya çıkan alkol zehirlenmesi görülebilir.Alkol zehirlenmesine maruz kalan kişi yalnız bırakılmamalı ve kusması sağlanmalıdır.Böylece vücutta henüz emilmemiş alkol dışarı atılabilir.
Merkezi sinir sistemini etkilediği için, kandaki alkol miktarı arttıkça bilinç zayıflar,refleksler yavaşlar,konuşma peltekleşir,uyku ihtiyacı oluşur ve nihayetinde koma meydana gelir.Solunum genişler ve nabız düzensizleşir.Gözler kanlanır,yüz kızarır ve terler.Bilinci açık değilse kişi kustuğu takdirde kusmuğu solunum borusuna kaçabilir.
 Alkol komasındaki kişi derhal yan yatırılmalı ve kusma olasılığına karşı izlenmelidir.Kusmuğun solunum borusuna kaçmasının önlenmesi için kusulanlar , ağzın içinden çıkarılmalıdır.Kişi temiz havaya çıkarılmalı ve bir battaniyeye sarılarak ısıtılmalıdır.Tüm bunlar yapıldıktan sonra derhal en yakın hastaneye gidilmelidir.
Elbette yılbaşında ölçülü davranıp içtiklerimize dikkat edersek ertesi sabah gözümüzü hastanede değil,sevdiklerimizle beraber yeni dilekler ve ümitlerle evimizde açabiliriz.Herkesin yeni yılını şimdiden kutluyorum.Umarım 2014 hepimize başarı,mutluluk,şans,bolluk,huzur,sevgi ve saygı getirir.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder