3 Ocak 2015 Cumartesi

YAŞAMIN SESLERİ...


Merhaba sevgili okurlar,

İlk annemizin sesiyle hayata merhaba deriz sonra ailedeki diğerlerinin sesini duyarız.Büyüdükçe arkadaşlarımız,sevdiklerimiz ve yaşama dair diğer objelerin ve canlıların varlığını bildirir sesleri bize.Yeri gelir bu seslerle üzülür ,mutlu oluruz yeri gelir bir ses bize kaybettiğimiz yolumuzu buldurur.
Seslerin olmadığı bir dünyada yaşamak bir hayli zor olmalı.Ancak her canlı bu kadar şanslı değil.Bazı canlılar yazık ki ya doğuştan ya da sonradan bu yetilerini kaybedebilmektedirler.
Bu sessiz dünyada yaşayanlara sağır,yaşadıkları probleme ise sağırlık denmektedir.Sağırlık genellikle iki tiptir.Sebebi kohlea ya da işitme sinirindeki bozukluk olan ve sinir tipi sağırlık olarak adlandırılan ve kulağın sesi kohleaya ileten fiziksel yapılarındaki bozukluklara bağlı olan ve iletim tipi sağırlık isimlendirilen tiplerdedir.
Kohlea ya da işitme sinirinden birsi tahrip olmuşsa kişide kalıcı tipte sağırlık oluşur.Ayrıca kohlea ve sinirin sağlam olup kulak zarı-kemikçik sisteminin tahrip olduğu durumunda ses dalgaları hala kemik iletimi yoluyla ya da kulak üzerinde kafatasına uyarlanan bir ses üretici yoluyla kohleaya iletilebilir.
İşitme bozukluklarının doğasını belirlemek için odyometre kullanılır.Basit bir anlatımla odyometre,düşük frekanslardan yüksek frekanslara kadar saf tonlar üretebilen elektronik osilatöre bağlanmış bir kulaklıktır.Cihaz her frekans için normal kulaklık tarafından zorlukla duyulabilecek yükseklikte üretilen sesi sıfır şiddet düzeyinde ses olarak kabul edilebilecek şekilde kalibre edilmiştir.
Kalibre edilmiş bir hacim kontrolü ile sesin yüksekliği sıfır düzeyinin üzerine yükseltilebilinir.Sesin işitilebilmesi için normalin 30 desibel üzerine çıkarılması zorunlu olursa bu kişide o özgün frekans için 30 desibellik bir işitme kaybı bulunduğu söylenir.
Bir odyometre kullanılarak işitme testi uygulanırken işitme alanını kapsayan yaklaşık 8-10 frekans incelenir ve bu frekanslardan her birine dair işitme kayıpları belirlenir.Sonra işitme spektrumundaki her frekans için işitme kaybını gösteren bir odyogram hazırlanır.Kulakta hava iletimini inceleyen bir kulaklıkla donatılan odyometreye,mastoid tümsekten kohleaya olan kemik iletimini de incelemek için elektronik titreşim üreteci de eklenir.
Sinir tipi sağırlıkta hastanın hem hava hem de kemik iletim yolu ile incelenen sesleri duyma becerisinde azalma ya da tam kayıp vardır.En sık görülen kalıpları ; düşük frekanslı seslerirn genelikle daha yüksek olmaları ve Corti organını daha fazla tahrip etmeleri sebebiyle çok yüksek seslere uzun süre maruz kalma sonucu ortaya çıkan düşük frekanslı seslere karşı sağırlık,Corti organının genellikle steptomisin,kanamisin,kloramfenikol gibi bazı antibiyotiklere karşı gösterdiği duyarlılık sonucu tüm frekanslara karşı sağırlıktır.
Orta kulağın iletim tipi sağırlığında olayın nedeni tekrarlanan enfeksiyonlardan sonra orta kulakta görülen fibroz ya da otoskleroz denilen kalıtsal bir hastalığa bağlı olarak gelişen fibrozdur.Her iki şekilde de ses dalgaları kemikçikler tarafından kulak zarından oval pencereye rahatça iletilememektedir.Hayatın tüm seslerini duyabilmeniz dileğiyle.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder