29 Ocak 2015 Perşembe

GENÇLER KLAMİDYAYA DİKKAT !!!

Merhaba sevgili okurlar,   
Chlamydia trachomatis,Chlamydia müridarum, ve Chlamydia suis olmak üzere üç türe sahip olan Klamidya,filum Chlamydiae gibi bakterilen sebep olduğu bir hastalıktır. Aynı zamanda yaygın olarak görülen, kolayca tedavi edilebilen, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Birleşik Krallık’ta, 1990'dan bu yana tanı konan olgu sayısı sürekli artmaktadır. Onaylanan klamidya olgu sayısı 104.733’ten 109.958’e çıkarak.2004 ve 2005 yılında, %5 oranında artmıştır. Cinsel yönden aktif ve 25 yaş altındaki kadınların klamidyaya yakalanma ihtimali 10’da 1’dir ve 20-30 yaş arası erkekler enfeksiyon için en yüksek risk grubundadır.
Komplikasyona neden olmadığı sürece tanı konmadan devam  edebilen Klamidya zaman zaman erkeklerde de kadınlarda da herhangi bir belirti vermemektedir.  Ancak, enfeksiyon tanısı konduğunda, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Klamidya Trachomatis'ın neden olduğu hastalıklar
Bebeklerde Pnömoni
BELİRTİLER
Hastalık bulaşan kadınların %75'inde, erkeklerin ise %50'sinde; hastalığa ilişkin semptomlar gözlenmemektedir. Semptomların ortaya çıktığı durumlarda ise;
a)Kadınlarda (ilk dönemlerde)
Anormal vajinal akıntı
İdrarda yanma
b) Kadınlarda (ilerleyen dönemlerde)
Bel ağrısı
Mide bulantısı
Ateş
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Menstrüel periyotlar arasında kanama
c) Erkeklerde
Penis akıntısı
İdrarda yanma
şeklinde gözlenebilmektedir. Eğer hastalık rektum bölgesine bulaşmışsa; rektum ağrısı, akıntısı veya kanaması gözlenebilir. Ayrıca hastalık oral seks sonrası boğaz bölgesine de yerleşebilmektedir.
NEDENLER
Klamidya cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan ,yakın cinsel ilişki sırasında birinden diğerine geçer.Korunmasız vajinal seks, korunmasız anal seks, korunmasız oral  seks veya enfeksiyonlu bir partnerle jenital temas ile bu hastalığa yakalanabilinir.
Partnerini bilmeden enfekte etmek, Klamidya enfeksiyonu olan kişinin herhangi bir belirti yaşamaması yaygın bir durum olduğundan, mümkündür.
Enfeksiyonlu kişiyle aynı tuvalete oturarak klamidyaya  yakalanma ihtimaliniz yoktur ve hastalık yüzme havuzları ya da saunalardan bulaşmaz.
Klamidya doğum sırasında anneden bebeğine geçebilir. İlk başta görülen kesin belirtiler olmamakla birlikte, enfeksiyon genellikle doğumdan iki hafta sonra gelişir ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olabilir.
KORUNMA
Bu tip ciddi hastalıkların oluşmasını engellemek için; özelikle 25 yaş ve altındaki kadınlar ile 25 yaşından büyük risk taşıyan kadınların; klamidya testlerini senede bir tekrarlamaları tavsiye edilir. Erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı bulaşma riskini azaltmaktadır. Ayrıca ABD'de tüm hamile kadınların klamidya testi yaptırması önerilmektedir.
TANI
Son yıllarda kadınların evde idrar numunesi kullanarak yapabileceği yeni testler  geliştirilmiştir. Kadın vajinasının içine bir çubuk yerleştirir, ardından da bunu bir kabın içine koyarak test edilmesi için laboratuara gönderir. Böylece vajinal yolla yapılan ve utanç verici muayeneye gerek kalmamış olur. Daha önceleri erkeklerde klamidya testi penisin ucundan üretra girişine bir çubuk sokularak yapılmaktaydı. Ancak günümüzde idrar testi daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve her ne kadar çubuk kullanmak kadar güvenilir bir yol olmasa da çok daha kolay ve acısız bir işlemdir.
Cinsel yolla bulaşan hastalık testleri genellikle CYBH kliniklerinde gerçekleştirilir. 16 yaşından (seks için onaylanan yaş) küçük dahi olsanız, her yaşta bu kliniklere gidebilirsiniz ve sonuçlarınız gizli tutulur.


TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?

Klamidya tedavi edilmediğinde ciddi kalıcı hastalıklara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen kadınların %40'ında, klamidya rahim ve fallop tüplerine yayılarak; kronik yumurtalık ağrısına, infertiliteye veya dış gebeliğe yol açan PID'ye (Pelvik İnflamatuar Hastalık) neden olmaktadır.Ayrıca klamidya kadın hastaların HIV ile infekte olma olasılığını 5 kat arttırmaktadır.
Erkeklerde karşılaşılan komplikasyonlar nadir olup, enfeksiyonun epididimise (testisten sperm taşıyan tüpe) yayılmasıyla ağrı, ateş ve infertilite görülebilmektedir.
Ayrıca genital bölge enfeksiyonu artrite yol açabilmekte ve eşliğinde deri lezyonları, göz ve üretra iltihabı gözlenebilmektedir .
TEDAVİ
Klamidya tanısı konduktan sonra, komplike olmayan enfeksiyon genellikle azitromisin ve doksisilin gibi antibiyotikler kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Araştırma klamidyalı hastaların %80 ila %90’ının bu antibiyotiklerden birini aldıktan sonra iyileştiğini göstermiştir. Klamidya yakın cinsel ilişkiyle kolaylıkla bulaşabilir. Bu anlamda, eğer enfekte olmuşsanız, sizinle yakın zamanda (son altı ay içinde) cinsel ilişkiye girmiş olanlara da hastalık bulaştırmış olabilirsiniz. Bu nedenle belirtiler görülsün görünmesin partnerinizin de test yaptırması büyük önem taşır. Daha önce cinsel ilişkiye girmiş olduğunuz partnerlerinizin de test yaptırması gerekir. Yerel CYBH kliniğiniz daha önce birlikte olduğunuz partnerlerinize durumu bildirerek size yardımcı olabilir. Siz veya mevcut partnerinize klamidya tanısı konduğunu öğrenirseniz, her ikinizin de tedavisi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye girmemeniz gerekir.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder