1 Nisan 2016 Cuma

GOLF SEVERLERİN KORKULU RÜYASI..

Merhaba sevgili okurlar,
Dirsek eklemi humerusun (kol kemiği) alt ucu ile ulna (iç ön kol kemiği) üst ucunun birleşmesi ile meydana gelir. Kol anatomik duruşta iken dirsek eklemine arka taraftan bakıldığında üç adet çıkıntı izlenir. Humerusun (kol kemiği) medial (iç) taraftaki çıkıntı bölgesine medial epikondil denir.
Medial epikondile ön kolun aşağı doğru hareketini sağlayan bazı kasların tendonları yapışır. Sürekli ve zorlayıcı şekilde yapılan hareketler esnasında medial epikondile tutunan tendonlarda küçük yırtıklar, ödem ve ağrı oluşabilir. İşte bu hastalığa medial epikondilit veya golfçü dirseği hastalığı denir. Bu hastalık sadece golfçülerde değil, aynı zamanda tornavida çevirme, örgü örme, ağır taşıma gibi işlerde çalışanlarda da sıkça gözlenir. Golfçü dirseği genelde 25-50 yaşları arasında erkeklerde görülür.
TEŞHİS
Golfcü dirseği genel olarak tıbbı geçmiş ve hastanın anlatacağı olaylara sonrası yapılan fiziki muayene ile anlaşılır.Ağrılı bölgeye basınç uygulamak ayrıca bilekler ile çeşitli hareketleri yaptırmaya çalışmak doktor için ayırt edici birer seçenektir.Hasta, dirseğin iç alt kısmından el bileğine yayılan ağrı,hassasiyet bölgede kızarıklık ve şişme gibi şikayetlerle doktora başvurur. Ön kolun aşağı hareketinde şiddetli ağrı ve hassasiyet gözlenir.

TEDAVİ


Ağrı geçinceye dek 3-4 saat aralıklarla 20-30 dakika süreyle dirseğe buz uygu¬lanır. Dirsekte şişme varsa kolu yüksekte tutmak fayda sağlar. Şişmeyi önlemek için dirseğe elastik bandaj sarılır. Tenisçi dirseği için kullanılan dirseklikler golfçü dirseğinde de kullanılabilir. Bu şekilde kasların ağrılı epikondili zorla¬maları önlenmiş olur. Ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar hem ağrının azal¬masını sağlar hem de iyileşmeyi hızlandırır. Bazı hastalarda medial epikondil çevresine kortizon enjeksiyonları da aynı işlevi görür. Bu tedavilere dirençli hastalar için cerrahi tedavi düşünülebilir.
Ağrı iyileşene kadar durumu kötüleştirecek sporlardan ve aktivitelerden kaçınmak gerekir.

Sağlıklı ve sağlıkla kalın

2 yorum: