27 Mart 2016 Pazar

SUDECK ATROFİSİNDE ERKEN FİZYOTERAPİ

Merhaba sevgili okurlar,

Sudeck atrofisi olarakta bilinen “Refleks sempatetik distrofi sendromu (RSDS)” na , kompleks rejional ağrı sendromu adı da verilir. Sudeck atrofisi :ağrı, progressif yani ilerleyici fonksiyon kaybı , kemik zaaafiyeti ve sakatlık ile karakterizedir. Başlıca özelliği yanıcı nitelikte ısrarlı ağrıdır; hafif şekilleri oldukça sıktır – daha şiddetli formları sakatlayıcı olabilir ve tedavisi daha zordur.
Genellikle kalp rahatsızlıkları ya da el veya ayaklarda meydana gelen travmalar sonucu oluşur. Sıklıkla yaşlı kişilerde görülür. Sudeck atrofisi 2 yerde olabilir. Omuz – el ve ayak tutuluşu sıktır. Kolu tutunca omuz-el sendromu adını alır. Omuz-el sendromunda omuz ve elde değişiklikler olmasına karşın dirsek sağlam kalır. Hastaların çoğu 50 yaşın üzerindedir. Ayak tutulması da çok sıktır ve en önemli kırık komplikasyonlarından birisidir.

“Kompleks bölgesel ağrı sendromu” erken dönemde tedavi edilmezse hastalarda dayanılmaz ağrılar, “maymun eli” gibi bir el ve geri dönüşü olmayan fonksiyon kayıpları ortaya çıkar. 

Klinik evreleri:

1 - Akut: Birkaç haftadan 6 aya kadar

  • Ağrı, hipersensitivite, ödem, vazomotor değişiklikler
  • Artmış kan akımı ısı artışına ve cilt rengi değişikliklerine yol açar.
  • Hiperhidroz
2 - Distrofik: 3-6 ay
  • Sürekli ağrı, disabilite, atrofik cilt değişiklikleri
  • Kan akımında azalma, sıcaklıkta azalma
  • Hiperhidroz
3 - Atrofik
  • Atrofi ve kontraktürler
  • Cilt parlak, soğuk ve kurudur
Hasta bölgede: ağrı ve şişlik, deri değişiklikleri, terleme bu sendromda görülen belirti ve bulgulardır.
Tanıda radyografi, bilgisayarlı tomografi ve kemik sintigrafisinden yararlanılır. Sudeck atrofisinin tedavisi ; fizyoterapistler tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından yapılır.Tedaviye ne kadar erken başlanırsa alınan sonuç o derece iyi olur.


TEDAVİ

Eğer sudeck hastalığına ait kuşku doğrulanırsa çok çabuk müdahale gerekiyor. Temel hedef ekstremitelerin fonksiyonunun korunması, daha doğrusu fonksiyonların eski durumuna getirilmesidir. Burada en önemli tedavi yöntemleri olan fizik tedavi ve ergoterapinin başarıyla uygulanması için uygun ağrı tedavisi gerekmektedir. Hafif biçimlerin ve kompleks bölgesel ağrı semdromunun çok erken tanınması durumunda, non steroidal anti inflamatuvar ilaçlar ya da metamizol yeterli olabilir. Ancak, ağır vakalarda; nöropati tedavisinin genel uygulamaları yanında gabapentin veya pregabalin gibi antikonvülsif ilaçlar da kullanılır. Opioidlerin de ağrıyı azaltmak için, alternatif ya da ek olarak kullanım endikasyonu bulunmaktadır.

1 yorum: