13 Mart 2016 Pazar

AŞİL FİZYOTERAPİSTLE KARŞILAŞIRSA...

Merhaba sevgili okurlar,

Yeryüzündeki suyun tanrıçası, güzeller güzeli Thetis ile Zeus birlikte olmak isterler. Ama Themis adlı Titan'dan gelen kehanet işleri değiştirir. Kehanete göre Thetis'ten doğacak çocuk babasından daha güçlü olacaktır. Bunun üzerine Tanrılar Thetis'le evlenmek istememiş, onu bir ölümlü olan Phatya kralı Peleus ile evlendirmişler. Bir tanrıçayla bir faninin evliliğinden Aşildünyaya gelmiştir.

Aşil'in annesi Themis, oğluna ölümsüzlük kazandırmak için, onu ölümsüzlük nehri Styx'de yıkar. Ancak Thetis'in elini bu nehre sokması yasaktır. Thetis, elleriyle Aşil'in topuklarından tuttuğu için, Aşil'in topukları yıkanmamıştır. Aşil, bu sayade topuklarından vurulmadığı sürece ölümsüzlük kazanır.

O dünyanın en büyük savaşçısı olmuştur. Karşısında düşman dayanmaz. Truva savaşında büyük kahramanlıklar gösterir. Truvalı kahraman savaşçı Hektor'la karşılaşır ve Hektor'u öldürür.Ama daha sonra Truva prensi Paris'in attığı okla topuğundan vurularak ölür.
Aşil'in okla vurulduğu bölge baldırda bulunan kasların topuğa bağlandığı yerdir. Burası vücudun en güçlü tendonudur ve 500 kg.lık gerilmelere bile dayanıklıdır. Bu tendona yukarıdaki öyküden esinlenilerek Aşil tendonu ismi verilmiştir.

Aşil tendonu rahatsızlıkları çok sancılıdır. Zedelenmesi durumunda yürüme esnasında ağrı ve acı verirken kopması durumunda ise yürümeyi imkansız hale getirir. Ödem oluşması halinde iyileşmesi çok zordur ve sürekli tekrarlanır.


Aşil tendonu vücudun en kalın tendonu olup yürüme ve ayakta durmada çok önemli rol oynamaktadır. Tendon, bacağın arkasındaki gastrocnemius ve soleus adelelerini topuk kemiğine bağlar. Bu adelelerin kasılması ile ayağın aşağı doğru hareketini sağlamış olur. Aşil tendon kopması olan hastalar o tarafta parmak ucu yükselemezler. Aşil tendon rüptürleri nin insidansı % 0.2 olup alt ekstremitede en sık gözlenen tendon yaralanmasıdır.

BELİRTİLERİ

* Bazı durumlarda görülen şişme durumları
* Yürüyüş ya da koşuların ardından yaşanan ağrı ve sızlamalar
* Antrenmanlardan (ya da egzersizlerden) önce, sürekli olarak hissedilen ağrılar
* Bacak kısımlarında duyu kayıplarının yaşanabilmesi
* Özellikle sabahları uyandıktan sonra hissedilen tendon sızlamaları ve hassasiyetleri


YARALANMA RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER

Kontakt sporlar 

Koşu 

Uzun atlama, engelli koşu veya sürat koşulan gibi ani startlı olan sporlar 

Dolaşım azalmasıyla seyreden herhangi bir kalp damar hastalığı 

Kanama bozukluğuna dair bir hastalık öyküsü 

Ayak büküldüğünde veya azaltıldığında agrı 

Baldır kaslarında spazm 

Beslenme yetersizliği 

Eski asil tendon sakatlanması 

Zayıf kas yapısı 


TANI

Fizik Muayene tanı koydurucudur. Çoğunlukla ek tetkike ihtiyaç duyulmaz.



AŞİL TENDON AMELİYATI NEDİR?

Aşil tendon ameliyatı sırasında ayak bileği arkasından kesi yapılır ve farklı teknikler sayesinde kopan kısım dikilir. Duruma göre bazı sağlamlaştırma işlemleri yapılır.
Günümüzde ameliyat sonrası alçı çok fazla tercih edilmez iken, ROM Valker adı verilen açı ayarlı korse kullanılır. Bu yöntem ile yaralanması yeni oluşmuş hastada ortalama 2 hafta sonra ayağın üzerine basıp yürümesi sağlanır. Hastalar, ortalama 4-6 hafta korse kullanımından sonra normal ayaklarına geri dönebilirler. Bu tedavinin sürecinde fizik tedavi bu durumda gerekli olabilir.

AŞİL TENDONU FİZYOTERAPİST İLE KARŞILAŞINCA...

Her iki tedavi yöntemi sonrası doğru egzersizlerin doğru şekilde yapılması ve yanlış hareketlerden kaçınılması oldukça önemlidir. Fizyoterapist tarafından bacak kaslarının dengeli güçlendirilmesi ve uygun germe egzersizleri ile esnekliğin devam etmesi tedavinin esasını oluşturur. Sporcu hastaların spora dönme süresi 4-5 ayı bulur. Ameliyat sonrası ayağın kayması veya yanlış yapılan hareketler yaralanmanın yinelemesine neden olabilir.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder