12 Mart 2016 Cumartesi

YEME DE YANINDA YAT !!!

Merhaba sevgili okurlar,
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecek. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.
Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeklerden oluşan bir grup, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés'in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir. Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı. 1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar. Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
FAYDALARI

Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.
Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.
Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip. Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor.
Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor.
Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor.
Bristol Üniversitesi doktorlarından Peter Barham, çikolatanın içinde bulunan bir maddenin uyarıcı etkisi bulunduğunu ve bunun da kişiye kendini iyi hissettirdiğini savunuyor.
Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.
Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.
Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.
Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var. Bu tat her derde deva.
Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.
Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor.
Çikolatadaki doymuş yağ oranı,kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.

GENEL OLARAK ....


Kansere Karşı Faydaları:Antioksidan özelliği bulunan kakao çikolatanın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Kakaonun antioksidan özelliği de kanser hücrelerinin oluşmasının engellenmesi açısından önemlidir. Bu özelliği sayesinde kanserle savaşan kakao aynı zamanda kansere yakalanmış hücreler ile de etkin bir şekilde savaşmaktadır. Böylelikle kanserin yayılmasını geciktirmekte tıbbı olarak uygulanmakta olan tedavinin de hızlı ve etkin bir şekilde cevap vermesini kolaylaştırmaktadır.
Zihne Faydaları:Çikolata, kakao beyne giden damarların daha etkin kan taşımasını desteklediği gibi damar tıkanıklarının da önüne geçilmesine yardımcı olur. Bu da beyin kanaması riskini de azaltmaktadır. Ayrıca bileşenin de yer alan azot, lif ve yağ zihin açısı özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde de enerji verir ve zihin faaliyetlerinin daha aktif olmasını sağlar.
Bağırsaklara Faydası:Lif kaynaklı olan besinler böbreklerin etkili olarak çalışmasını destekleyen besinlerdir. Çikolatanın içeriğinde ki lif bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek böbreklerin daha verimli faaliyet göstermesini destekler. Böbrekler de kum ya da taş oluşumunu engeller. Oluşmuş olan kum ya da taşların düşürülmesine yardımcı olur. Çikolatanın en önemli özelliği bağırsak kanseri üzerinde ki etkisidir. Olası bağırsak kanserine yakalanma riskini çok büyük bir oranda azaltmaktadır.
Kandaki Şeker Seviyesini Dengeler:  Sağlık uzmanları arasında bu konu hakkında farklı görüşler ortaya atılmaktadır. Çikolatanın kan şekeri seviyesini dengelediğini söyleyen ve tam tersini iddia eden sağlık uzmanları aynı zamanda kişinin bünyesine göre de farklı etkiler yapabileceğinin altını çizmektedirler. Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman doktor kontrolünde çikolata tüketimin kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabileceiğini söylemek mümkün.
Strese Karşı : Çikolatanın biline en önemli özelliklerinden bir tanesi ve en önemlisi strese karşı etkili olmasıdır. Çikolatanın sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunarak kötü düşüncelere neden olan unsurları ortadan kaldırdığı düşünülmektedir. Ve çikolatanın bu özelliğinden dolayı dünya çapında yaygın olarak tüketilmektedir.
İnme Riskini Azaltır: Bu konuyla ilgili olarak son zamanlarda yapılan laburatuvar araştırmaları çikolata tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere göre daha az inme problemleriyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koymaktaıdr.
Cilt Sağlığını Korur: Çikolatanın sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerinin dünya çapında bilindiğini ve bu nedenden dolayı yaygın olarak tüketildiğini yazmıştık. Bunun dışında cilt sağlığı içinde çikolatanın bir çok faydasının olduğu düşünülmektedir ve bu sebepten dolayı çok yaygın olarak cilt makseleri de kullanılmaktadır. Çikolatanın genel cilt sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Beyin Sağlığına Faydalıdır: Beyne kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi beynin ihtiyacı olan oksijeni düzenli olarak almasını sağlar. Bu da bir çok açıdan sağlığımızı yakından ilgilendirirken, aynı zamanda hayati önem taşımaktadır. Çikolata tüketimi beyne kan akışı işlevini destekler ve beyin sağlığının korunmasını sağlar.
Görme Yeteneğini Geliştirir: Bu konuyla ilgili yapılan labaratuvar çalışmaları çikolatanın içerdiği flavanoitlerin beyne kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Beyne kan akışının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi aynı zamanda görme sağlığının korunması için önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder