12 Mart 2016 Cumartesi

MENİSKÜSTEKİ SESSİZ YIRTIKLARA DİKKAT !!!

Menisküsler diz ekleminde yer alan C şeklinde kıkırdak benzeri yapılardır. Diz eklemini oluşturan iki ana kemik olan femur ve tibia arasında yer alırlar. Biri iç diğeri dış olmak üzere her dizde ikişer tane  menisküs bulunur.  
İki kemik arasında yerleşen menisküsler bir conta gibi görev yaparak eklem kıkırdağını anormal yüklenmelerden korurlar. Dize gelen yüklerin taşınması ve aktarılmasında çok önemlidirler. Ayrıca eklem yüzlerinin uyumluluğunu artırırlar ve eklem sıvısının eklem içi dolaşımına katkıda bulunurlar. 
Gençlerde spor yapmaya, ev hanımlarında yoğun ev işlerine, yaşlılıkta ise doku eskimesine bağlı olarak gelişebilen menüsküs yırtıkları hareket kabiliyetini ciddi ölçüde sınırlarken, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 

Sporcular için iç menisküsler çok önemlidir!!!


Özellikle iç menisküs sporcular açısından çok önemlidir. Çapraz bağı yırtılmış dizlerde sağlam iç menisküs dizin stabilitesini sağlar ve öne kaçışı engeller. Çapraz bağ yırtılmasıyla birlikte iç menisküs yırtığı da dizin instabilitesinde aşırı bir artma olur. Menisküs yırtıklarında şok emici özelliği ortadan kalkacağından yüklenmenin yoğunlaşacağı temas yüzlerinde kıkırdakta dejenerasyon ( yaşlanma ) başlar.

NEDENİ

Gençlerde ve ileri yaştaki bireylerde menisküs yırtıklarının oluş şekli farklıdır. Gençlerde, menisküsün yırtılması için çık ciddi bir travma gerekir. Bu genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında oluşur. Futbol, basketbol, kayak gibi sporlarda oluşan yırtıklar buna örnektir. Yıllar geçtikçe menisküsler sağlamlık ve esnekliklerini kaybederek  “dejenere” olurlar. Dejenere menisküslerin çok daha kolay yırtılabilirler.  İleri yaştaki bireylerde basit bir çömelme veya halıya takılma ile menisküs yırtıkları oluşabilir.

BELİRTİLERİ

  • Dizde ağrı,
  • Dizde takılma, atlama sesi,
  • Dizde şişlik,
  • Diz hareketlerinde kısıtlılık: dizi tam düzleştirememe yada tam bükememe,
  • Dizde kilitlenme, menisküs yırtıklarının en sık görülen bulgu ve şikayetleridir.
TEDAVİ

Menisküs yırtıklarında tedaviyi belirleyen unsurlar şunlardır:
  • Menisküs yırtığının travma ile normal menisküs dokusunda mı yoksa dejeneratif yırtık olduğu
  • Menisküs yırtığının menisküsün hangi bölgesinde olduğu yani menisküs yırtığının menisküsün beslenen % 10-15 lik dış kısmında mı yoksa beslenmeyen iç kısmında mı olduğu
  • Meniskus yırtığının boyutu
Tedavide istirahat, soğuk uygulama, dizlik kullanma, fizik tedavi, menisektomi, menisküs tamiri ve menisküs tranplantasyonu uygulanabilir. Basit yırtıklar ameliyatsız tedaviye cevap verir. Ancak orta ve ileri dereceli yırtıklarda ameliyat gerekebilir. Gençlerde cerrahi müdahalenin sonuçları daha iyidir. Ameliyatta menisküs mümkün olduğunca korunmaya çalışılır, bölgenin kanlanması iyi olduğu için dış kısıma yakın yırtıklarda cerrahi müdahalenin sonuçları daha iyidir.

KORUNMA

Dize binen yükün düşük tutulması yani kilo alınmaması ve çok ağır kaldırılmaması gerekmektedir. Egzersiz bir yaşam tarzı haline gelmelidir. Yaşa uygun spor, spora uygun malzeme (ayakkabı v.b) kullanımı spor yaralanmalarını da en aza indirecektir.

Sağlıkla ve sağlıkla kalın 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder