13 Mart 2016 Pazar

MUCİZE Mİ,OSTEOPATİ Mİ?

Amerika'da 1870'li yıllarda Missouri'li bir doktor olan Andrew Taylor Still tarafından geliştirilmiş olan bu doğal terapi yöntemi, bugün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul ediliyor. Still, herhangi bir organdaki sorunun, ilk bakışta belli olmasa bile, vücudun bir başka yerine de düzensizlik getirdiğine inanıyordu.

 Günümüzde bu inanç tüm bütüncül terapilerin esasını oluşturuyor. Örneğin, mide sinirleri ense ve sırttan geçiyor. Bu seviyedeki bir sıkışma kişide hazımsızlık yaratabiliyor. Geleneksel tıpta bu ilişki göz önüne alınmadığı gibi, kişi, tercihi iki değişik doktora gitmek olmadığı halde genelde hazımsızlık için bir doktora, ense ve sırt ağrıları içinse bir başka doktora görünmek durumunda kalıyor. 

Ancak osteopati, baş, ense, sırt, siyatik, eklemlerde görülen ağrılar, adale sorunları, sporla ilgili yaralanmalarda başvurulması gereken yöntem olduğu gibi, artritik durumlarda, astım, jinekolojik düzensizlikler, kronik yorgunluk, uyku sorunları, hamile kadınların doğuma hazırlanmaları ve forseps yardımıyla doğmuş bebeklerdeki bazı sorunlara yardımcı olabiliyor.

Visseral
Osteopatinin bir bölümüdür.Visseral Osteopatide iç organlar ve etraflarındaki anatomik strüktürlerin hareket kısıtlılıkları nın muayene ve tedavisini içermektedir.Organlar kendi aralarında bağ dokusu ile bağlıdırlar ve çoğu preriton tarafından çevrelenmektedirler.Bu sistem içerisinde hem çevre organlara karşı hemde kendilerine ait bir ririmsel hareketleri mevcuttur.
Bu hareketler hem iç hemde dış etkenler  (Postür bozuklukları,Skarlar,Enflamasyonlar ..)tarafından etkilenerek organlarda fonksiyon bozukluklarına yol açmaktadırlar.Uzun vadede tedavi edilmediğinde dokular arası yapışıklıklar ve kronik aşırı yüklenme sendromları oluşabilmektedir.(Mesane ,Böbrek pitozları,Menstruasyon problemleri,İnkontinans gb..)
Bu hareketler tecrübeli bir osteopat tarafından hissedilebilmekte ve soft mobilizasyonlarla tedavi edilmektedir.Bu sayede organın vitalitesi ve kas iskelet sistemi ile olan iç balansı düzenlenerek otoregülasyon mekanizmasının daha iyi çalışması sağlanır.

Paryetal
Osteopatinin bir bölümüdür.Bu sistemde Eklemler,kaslar,Tendonlar,Fasyaların hareket kısıtlılıkları muayene ve tedavi edilirler.
Kas iskelet sistemi insan vücudunun destek ve hareketinden sorumlu bölümüdür.Kemikler,Omurga ve eklemler ve band aparatları bu sistemin parçalarıdırlar.Kas sistemi ise Kasları,Tendonları,ve fasyaları içermektedir.
Fasyalar tüm sistemler ri sararak aralarında kesintisiz bir bağ kurarlar.
Tüm bu siatem sinir sistemi ile birlikte çaluşır.Aşırı ve yanlış ,yetersiz yükleme bu yapılar arasındaki denge ve fonksiyonları bozabilir.Paryetal sistem içerisnde tüm bu yapılar tedavi edilebilmektedirler.
Osteopat bu sistemleri ve yapılarının işleyişi hakkında yeterli bilgisi sayesinde semptom (çoğu zaman problemin görüldüğü yer ile sebeb aynı yer değildir.)ve ana etkeni değişik osteopatik yöntemlerle bulabilme becerisine sahiptir.
Tedavide Kas-Enerji Teknikleri,Spesifik Manipulasyon ve Mobilizasyonlar,Fasya teknikleri kullanılmaktadır.
Paryetal osteopati sayesinde eklem lerdeki hareket kısıtlılıkları,Kaslardakı tonus artışları,doku yapışıklıkları mobilize edilerek ağrısız ve vital fonksiyonları iyi çalışan bir doku rejenerasyonu sağlanmış olur.

Cranial
Osteopatini bir bölümüdür.Cranio sacral Sistemde Cranial kemilerin küçük ince hareketleri,Sacrumun hareketleri ve bunlara ait dokuların hareketlerinin muayene-tedavisini içerir.
Cranial sistem bu sistem içerisinde sirküle eden sıvılarırın serbest halde harekete katılmasına yardımcıdır.
Cerebro_Spinal sıvının (Liquor) organizma içindeki anlamı
Liquor beyin dokusunun gelişimi ve fonksiyonu açısında önemlidir.Beyne ve sinirlere besin maddelerini ulaştırır.
Cranial osteopati teorisinde solunum ve kalp ritmi dışında vücudumuza özgü farklı ritimlerinde olduğunun kabul edilmesidir.Liquor ve sıvıların ritmi.Bu ince rezonans ritimler sıvılar üzerinden çevre dokulara iletilmektedirler.Osteopatlar bu ritimleri palpe ederek teşhise destek olarak değerlendirmektedirler.Bu ritimdeki değişiklikler hormonel sistem,İmmun sistem,Solunum ve Sinir sistemi ike yakından ilişkilidir.
Cranio-Sacral Sistemdeki bozukluklar Migren,Sırt ağrıları,İmmun sistem zayıflıkları gb bozukluklarla kendini gösterebilmektedir.

Tedavide değişik dokulara hafif bası ve gerilim uyarısı verilerek dogal iyileşme uyarılmaktadır.
OSTEOPAT KİMDİR?
Osteopat, fizyoterapist ve doktorların katılabildiği, ortalama 5 yıl süren osteopati eğitimini almış kişilerdir. Osteopati eğitimi anatomi ve fizyoloji temellerine dayanır. Osteopat; hastanın osteopatik muayenesini yapar ve bulduğu fonksiyon bozukluklarını osteoaptik tekniklerle tedavi eder. Vücuttaki her türlü dokuda tonus artışlarını ve fonksiyon bozukluklarını tespit ederek hastanın iyileşmesini sağlar. Adale ve sinir sistemlerindeki uyumu, organlarla ve cranial sistemle uyumu geliştirerek, sürdürerek, onararak yapılardaki mekanik dengesizlikleri düzelten osteopatlar tıbbın bütün imkanlarını kullanabilen lisanslı uzmanlardır.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder