10 Mart 2016 Perşembe

FİZYOTERAPİST GÖZÜYLE GUILLAIN BARRE SENDROMU

Guillain Barre sendromu (GBS) kas güçsüzlüğü, duyu kaybı ve normal reflekslerin kaybına yol açan bir sinir hasarıdır. Belirtiler genelde bacak sinirlerinde başlar ve vücudun üst kısımlarına doğru yayılarak karın, göğüs, kol ve yüz kaslarını da etkiler. Guillain Barre sendromundan beyin ve omurilik etkilenmez. Bazen solunum kasları da tutulabilir. Guillain Barre sendromu olgularının çoğu bir virüs enfeksiyonunun ardından ortaya çıkmaktadır. Guillain Barre sendromu nadiren çocuğun aşılanmasına takiben 1-2 hafta sonra görülebilir.

BELİRTİLERİ

Bu sendrom ciddi belirtiler ve etkiler göstermek suretiyle kendini belli etmektedir. 
Deride yaygın(birçok yerde görülen) kıpırtılar.
Ayak ve el parmak uçlarında uyuşmalar.
Kaslarda güçsüzleşmeler veya tembellikler.
İlerleyen durumlarda felç ve hatta solunum durması
Kalıcı sinir hasarları gibi durumlar bu hastalığın etkileri ve belirtilerindendir.
GBS insanlarda nadiren ölüme neden olmaktadır aslında Guillain Barre sendromu da nadiren geliştirilmektedir.( ABD de 3000 ila 6000 kişi her yıl GBS geliştirmektedir. Bu hastalığın görülme sıklığı 100.000 de 1 veya 2 dir) 


NEDENLERİ

Bu sendromun nedenleri hakkında geniş bir araştırma ve yeterli bir bilgi yoktur ancak şu bilinmektedir ki bu sendrom bağışıklık sisteminin çalışması sonucu oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi bazı durumlarda (günümüzde Domuz Gribi hastalığı veya domuz gribi aşısı gibi) aşırı uyarıldığı zaman vücut bu sendromu geliştirmektedir. 
Yapılan araştırmalarda rastlanan ilginç sonuçlardan birisi GBS geliştiren insanların yaklaşık 3 te 2 sinin ishal veya solunuma bağlı bir hastalık çekiyor olduğudur. Yani ishal veya solunum zorluğu çekilen hastalıklardan sonra GBS geliştirme oranı ciddi bir artış göstermektedir.

TEŞHİSİ

Guillain Barre sendromu belirtileri ortaya çıkmış ise hemen doktora başvurmak gerekir. Doktor ayrıntılı bir fizik muayene yaptıktan sonra lomber ponksiyon yapar ve elektromiyografı tetkiki (sinir ileti hızını ölçmeye yarayan bir test) ile tanıyı kesinleştirmeye yönelik tetkikler ister.

TEDAVİ

En önemli yaklaşım tam yaşam desteği sağlayabilecek ve takip yapabilecek bir ortamda destek tedavisidir.
Plazmaferez veya intravenöz immunglobulin gibi bağışıklık sistemine yönelik tedavi ile  yatış süresi kısaltılabilir, düzelme hızlandırılabilir.
Intravenöz immunglobulin baş ağrısı, ense sertliği, aşırı sıvı yüklenmesi, döküntü gibi sorunlar yaratabilir.
Hastalık düzelme aşamasında fizik tedaviden faydalanır.

SORUNLAR

Eğer güç kaybı solunum kaslarını da etkilerse (%20 hastada), yoğun bakım ortamında solunum desteği gerekir.
Bağırsak ve idrar sorunları % 10 hastada gelişebilir.
Bazen kalp ve damarları kontrol eden sinirler de tutulursa (%5) önemli tansiyon ve kalp atım bozuklukları gelişebilir.
Rahatsızlıklardaki düzelme 1 ay içinde başlamazsa tam düzelme sağlanamayabilir. Hastaların %80’ninden fazlası hemen tam düzelme gösterir.
Destek tedavisi düzgün yapılmazsa ölüm görülebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder