3 Mart 2016 Perşembe

ZAMANA KARŞI KOYMAK İÇİN PORTAKAL...



Portakal meyvesine Hindistan’da “naranga” ve Arabistan’da “naranc” denilmiştir ve bu isim Portekizlerin Çin’den dönüşleri ile beraber “portugal” ismini alarak dilimize her iki şekilde de "portakal" ve "narenciye" olarak yansımıştır. Portakal üretiminde Akdeniz Havzası içerisinde lider ülke olan İspanya’da “naranja” olarak telaffuz edilmektedir ve İngilizce'deki "orange" kelimesi de bu şekilde türemiştir.

Dünya’da 1000’den fazla portakal çeşidinin bulunduğu bilinmektedir fakat ticari olarak üretimi yapılan çok az sayıda çeşit vardır. Ülkemizde en çok üretimi yapılan çeşitler; Washington Navel, Valencia, Kan Portakalları, Yafa(Shamouti) ve Yerli portakallardır.

A.B.D’ deki California Üniversitesindeki sonuçlara göre dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalı Finike Ovasında yetişmektedir ancak bu yörede yetişmediği halde Finike portakalı adı altında piyasada tonlarca kalitesiz ürün bulunmaktadır. Haksız rekabetin yanı sıra ürün imajını da olumsuz yönde etkileyen bu durumu düzeltmek adına Finike Meyve Üreticileri Birliği bünyesinde gerçekleştirilen başvuruda Finike Portakalı Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir. Finike Ovasında ağırlıklı olarak yetiştirilen çeşitler Washington Navel, Valencia ve Finike yerli olmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişme imkânı olan bu çeşitlerin Finike’deki kaliteye ulaşamamasının nedenlerinin başında ovanın alüvyonlu toprak yapısı ile beraber kendine has rüzgarı, havası ve suyu gelmektedir.

FAYDALARI

* Portakal mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. 100 g portakal yetişkin birinin günlük C vitamini gereksiniminin %80′lne yakınını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini özellikle kışın sık görülen grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi sorunlarla baş etmek için oldukça önemlidir.
* C vitamininin yanı sıra B ve E vitamini, fosfor, magnezyum ve folik asit açısından da zengindir. Damarları güçlendirir, cildi besler, kansızlığa iyi gelir. Hamileler için önemli bir besin kaynağıdır.
* Yüksek oranda antioksidan İçeriği sayesinde pek çok kanser türüne: karşı koruyuculuk sağladığı gibi deri yaşlanmasına sebebiyet veren serbest radikallere karşı da etkilidir.
* B6 vitamininden zengin olan portakal hemoglobin üretimini destekleyerek kan basıncının yükselmesinin önüne geçer.
* Lif oranı fazla olduğu için sindirim sistemi sorunlarını en aza İndirir, kansere yakalanma oranını düşürür.
* Gençleştirir.
* İyi bir potasyum kaynağı olan portakal böbrek taşı oluşum riskini azaltır.
* İçeriğindeki yüksek posa sayesinde kolesterol seviyesinde düşüş sağlar.
* Tane ile yenmesinin yanı sıra suyu sıkılarak da tüketilebilir. Ancak fazla miktarda şeker içerdiği için hazır portakal suları yerine taze sıkılmış olanları tercih edilmelidir.

AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder