21 Şubat 2016 Pazar

FAZLA PARMAK GÖZ ÇIKARMAZ !!!

Merhaba sevgili okurlar,

Başparmak, küçük parmak veya çok daha nadiren ortaparmaklarda görülen sayı fazlalığına polidaktili denir. Hem elde ve hem de ayakta sık olarak görülür. Polidaktili sık karşılaşılan üst ekstremite anomalilerinden biridir. Daha çok başparmak fazlalığı olarak karşımıza çıkan bu anomali ikinci sıklıkla 5. parmağı ilgilendirir.Polidaktili, fazla parmağın boyutuna göre tam olarak oluşmuş fazla parmak veya az gelişmiş fazla parmak (çoğunlukla deri uzantısı şeklinde) şeklinde iki ana grupta incelenebilir.

Ortalama 500 doğumda bir görülen polidaktili ya da fazla parmak durumu genetik olarak geçebildiği gibi bazen oluşumunda hiç bir sebep bulunamayabilir. Polidaktili ile birlikte sindaktili ya da yapışık parmak durumu da olabilir.

Bilinen en çok sayıda ekstra parmak 2010 yılında doğan Hindistanlı Uttar Pradesh'tir. Uttar'ın her iki elinde 7'şer parmak, her iki ayağında 10'ar parmak bulunmaktadır ve toplamda 34 parmağı bulunur. Bu ekstra parmaklar çoğu zaman doktorlar tarafından doğumdan sonra alınsa da, birçok vakada bunun yapılmadığı bilinmektedir (doktora gidilmemesinden, ameliyattan korkulmasından ya da erişimin olmamasından ötürü) 

TEDAVİ

Fazla parmak bazen diğer parmakların gelişimini etkileyerek kaymalara yada gelişim bozukluklarına neden olabilir bu sebeple mümkün olduğu kadar erken tedavisi önerilmektedir.
Ameliyatta diğer parmaklara özellikle dolaşımlarına dikkat edilerek, zarar vermeden fazla olan parmağın çıkarılması şeklinde yapılır.Ameliyat için en uygun devre bebek 6 – 12 aylık zamandır.
Polidaktili ya da fazla parmak ameliyatı yapıldıktan sonra o devrede ortaya çıkmayan ya da kendini göstermeyen bazı bozukluklar nadir durumlarda çocuk daha büyüdükten sonra parmaklarını kullanması sırasında ortaya çıkabilir. Örneğin parmak hareketlerinde bozukluklar ya da parmakta eğrilikler oluşabilir. Bunların düzeltilmesi için daha ileride ek ameliyatlar gerekebilir.
Polidaktili büyük oranda ameliyatla düzeltilir ancak çok çok nadir durumlarda sekeller yada kalıcı bozukluklar olabilir. Tedavi bebekte yapılacaksa ameliyat genel anestezi altında yapılır.Bunun için önceden tüm sistemlerin laboratuvar incelemeleri yapılır. Ameliyat sırasında kan oksijen seviyeleri, tansiyon, solunum takip edilir.
Çok çok nadiren ilaç reaksiyonu ve ölüm riski vardır. Ameliyatın hastane koşullarında yapılması gerekir. Erişkin hastalarda ise lokal anestezi altında sadece bölgesel uyuşturmayla ameliyat yapılabilir.
Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde az yada çok bir iz (skar) kalacaktır. Tüm ameliyatlarda iz kalır. Ancak bazı noktalara dikkat edilerek bu izin daha az kalması sağlanabilir. Ayrıca en az birkaç sene geçtikten sonra fazla iz kalması durumunda izi azaltmaya yönelik skar revizyon ameliyatları yapılabilmektedir.
Sağlıkla ve sağlıklı kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder