10 Şubat 2016 Çarşamba

EL TERAPİSTİ İLE TUTMAYAN ELLER HAYAT KAZANIR !!!

Elimizdeki kasların çalışması ve duyusunun hissedilmesini sağlayan üç sinirden biri olan  Ulnar sinir, dirsek seviyesinde iç yan kısımda tünel benzeri bir yapı içerisinden geçerek ön kol bölgesine girer.Kubital tünel sendromu, elin üç ana sinirinden biri olan ulnar sinirin dirsek bölgesinde bir sıkışma veya basınca maruz kalması sonucunda ağrı,şişlik, uyuşukluk ve güç kaybı gibi problemlere yol açmasıdır. Bu bölgede sinir çok yüzeyelleştiği için basıya ve travmaya açıktır.
Dirseğimizi büktüğümüzde ulnar sinir gerilir ve medial epikondil dediğimiz kemik çıkıntısına doğru itilerek sıkışır. Bu pozisyonda uzun süre kalındığında, örneğin eli başının altında(dirseği kıvrık)uyuyanlarda, çalışırken dirseğini sürekli dayamak zorunda olanlarda kubital tünel sendromu oluşması daha kolaydır. Sinirin etrafını saran bağ dokusu kılıfı sürekli meydana gelen travmaya reaksiyon göstererek kalınlaşır. Kalınlaşan bağ dokusu arasındaki sinir liflerinin ileti kalitesi bozuldukça sendromun belirtileri ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ

Ağrı: Dirsek iç kısmında ve ön kolda ağrı ve hassasiyet gözlenebilir. Dirsek bükülerek parmak ile uygulanan basınç, ağrıya neden olabilir.
Duyu kusuru bulguları: Sinirin geçtiği hat boyunca parmak ile vurmakla dördüncü ve beşinci parmağa yayılan elektriklenme ve karıncalanma hissi oluşabilir. 
Ayrıca aynı parmaklarda özellikle gece artan karıncalanma ve uyuşma hissi gözlenebilir. Bunun sebebi dirsek eklemi bükülü olarak uyumamızdır. Dirsek ekleminin bükülü olması ulnar sinir üzerinde basıncın ve bulguların artmasına neden olur. Duyu kusuru bulguları her zaman kuvvet kaybı (motor) bulgularından daha önce ve daha ağır seyreder.
İki nokta ayırımı: Hastanın parmaklarına uygulanan iki ayrı tel ucunun tek olarak hissedilmeye başlaması durumu. İki nokta ayrım testi ancak hastalığın ileri aşamalarında bozulma gösterir.
Motor muayene bulgularıDaha ileri aşamalarda etkilenen kasların güçsüzleşmesi ile motor muayene bulguları adı verdiğimiz belirtiler gözlenir. 
Ulnar sinirin iç anatomisine göre duyu dalları ve intrinsik kaslara (el içindeki küçük kaslar) giden dallar sinirin dış yüzeyine yakındır. Bu nedenle basınç oluşumundan, önce bu dallar etkilenir.
1- El içindeki küçük kasların zayıflaması (intrinsik kaslar) sonrası ince hareketlerin beceriksizleşmesi ve güçsüzleşmesi.Daha ileri aşamalarda kaslarda erime (atrofi) belirgin hale gelir.
2-Çimdik kuvveti ve kavrama kuvvetinde kayıp gözlenir.
3- Yetersiz ulnar deviyasyondan dolayı kaba kavramada bozulma.
4- Dördüncü ve beşinci parmaklarda daha ağır gözlenir 
5-Küçük parmağın kapanamaması 
6-Kas gücü kaybına bağlı olarak yan kavramada başparmağın lateral kenarı yerine parmak ucu kullanılır.
TEDAVİ
Elektromiyografi ve sinir ileti çalışmasının sonucunda, sinirde çok az hasarın görüldüğü olgularda cerrahi dışı müdahaleler yeterli olabilir. Dirsek kullanımının seklini değiştirilmesi ile sinir üzerindeki basınç ciddi şekilde azalır. Dirseği sert zeminler üzerine koyma alışkanlığını azaltılmak veya ulnar sinir üzerine dirsek yastığı kullanmak, hastalara yardımcı olabilir. Dirseği uyurken bir atel ile düz tutmak da faydalı olabilir. Bazı durumlarda, bir el terapisti ile uygun dirsek kullanımının çalışılması da gerekebilir.

Belirtiler çok şiddetli ise veya düzelmiyorsa sinir üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi tedavi gerekebilir. Çoğu cerrah, siniri dirseğin ön kısmına transfer etmeyi tercih eder. Böylece sinir üzerindeki gerginlik ve basınç azalır. Sinir bir yağ yastıkçığı veya kas altına veya kasın içine yerleştirilebilir. Bazı cerrahlar kemik çıkıntının (medial epikondil) düzeltilmesini öngörür. Cerrahi sonrası iyileşme süreci seçilen cerrahi yönteme göre değişir. Yük kaldırmada veya dirsek hareketlerinde kısıtlama önerilmelidir.
 El terapisi de gerekli olabilir. Uyuşukluk veya karıncalanma hemen geçebilir veya belirli bir süre daha devam edebilir. El ve el bileğindeki güçsüzlüğün geçmesi birkaç ay alabilir. Özellikle ağır vakalarda kübital tünel sendromu cerrahi müdahaleye rağmen düzelmeyebilir.


DİKKAT
Ellerde uyuşma, karıncalanma, duyu kusuru ve kuvvet kaybı hissi mevcut olan her hastada çok nadir olarak gözlense de aşağıdaki hastalıkların ekarte edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kübital tünel tanısı konmuş hastaların yaklaşık %30’unda torasik çıkış sendromu, %40’ında ise karpal tünel sendromu gözlenmiştir.
1-Diyabet
2-Tirodi bezi fonksiyonu bozuklukları
3-Alkol suistimali
4-Kalıtsal motor-duyu nöropatileri:
a)Charcot-Marie Tooth
b)HNPP (hereditary neuropathy with liability to pressure palsies)
5- Üst motor nöron hastalıkları
6-Periferal nöropati (Guillain-Barre hastalığı)
7-Servikal disk hastalıkları (boyun fıtığı)
8-Torasik Çıkış Sendromu (TÇS)
9-Amilotrofik lateral skleroz (ALS): Kuvvet kaybı (motor bulgular), duyusal bulgulardan ileri ise göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder