21 Şubat 2016 Pazar

FİZYOTERAPİST GÖZÜYLE TME DİSFONKSİYONU...

Merhaba sevgili okurlar,

Temporomandibular eklem (TME), insan vücudunun en karmaşık eklemi olup, çiğneme kasları, baş ve boyun çevresi kaslar, ligamanlar, diş, yanak,dudak ve tükrük bezlerinden oluşan stomatognatik sistemin bir parçasıdır. Temporomandibular eklem (TME) dış kulak yolunun hemen önünde, temporal kemiğin altındaki mandibular fossa ile mandibula kondili arasında yer alan diartrodial bir eklemdir. Morfolojik olarak kişiden kişiye ve aynı kişide sağ ve sol eklemlerin birbirlerine göre değişkenlik gösterdiği, menteşe ve kayma hareketi yapan, kayma eksenli bileşik bir eklemdir.

TMEH yüzyıllar öncesinde fark edilmişltir. M.Ö. 3000 yıllarında Mısır’da “Mandibula disfonksiyonu” bildirilmişltir. Daha sonra M.Ö. 348 yılında Hippocrates “Difllerinde düzensizlik olan bir grup hastanın baş ve kulak ağrısından yakınmakta” olduğunu bildirmiştir. Sonraki yıllarda temporomandibular eklemde ağrı ve disfonksiyon ilk kez 1930’larda Cooper tarafından tarif edilmiştir. 1934’te Costen kendi adı ile anılan ağrı, tinnitus, vertigo ve oksipital baş ağrıları ile karakterize bir sendrom tarif ederek nedenini mandibula kapanma bozukluğuna ve aurikulotemporal damarlar, sinir ve dış kulak yolu üzerindeki basınca bağlamıştır.Tetik noktalar olarak adlandırılan kas içindeki ağrılı bölgeler Travell ve Rinzler tarafından tarif edilmiş ve bu tetik noktalarla ilişkili olarak ağrı, spazm, hassasiyet, disfonksiyonla karakterize sendromların varlığına dikkat çekilmiştir. 1955’te Schwartz TME sendromunda semptomların çiğneme kaslarında spazma bağlı olduğunu söyleyerek hastalığa TME ağrı disfonksiyon sendromu adını vermiş ve hastaların çoğunda psikolojik bozukluklar olduğuna dikkat çekmiştir. Daha sonraki yıllarda Laskin “Myofasial ağrı disfonksiyon” terimini önermiş, yine bu yıllarda TME ağrısı ve eklemin nöromusküler fizyolojisi arasındaki ilişkiyi anlamak için birçok araştırma yapılmıştır. 

Eklem bölgesinde ağrı veya eklemde fonksiyon bozukluğu olan kişilerin sayısı 

düşünüldüğünden çok daha fazladır. Eklemin dışındaki komşu yapılardaki değişiklikler ve 

sistemik hastalıklarda çeşitli klinik bulguların ortaya çıkmasına sebep olur. Bazen kaslarla 

ilgili bozukluk görüldüğünde ağrı ve fonksiyon kaybı görülebilir.

ETYOLOJİSİ

Maloklüzyon
Psikolojik Faktörler
Disfonksiyona Yatkınlık
Postüral Faktörler
Kötü Alışkanlıklar
Travma
Gelişimsel Bozukluklar



TME bozukluklarının semptomları
  • Kulaklarda çınlama
  • Ağzınızı açıp kapatırken gıcırdama, klik, takırtı sesi
  • Çenenizi limitli açma veya kilitlenme
  • Boyunda ağrı veya sertlik
  • Baş dönmesi, bayılma
  • Çiğnerken ağrı
  • Yüzde ağrı
  • Dişleri birbiri üstüne kapatırken ağrı
  • Çiğnerken çenede yorgunluk
  • Ellerde uyuşukluk
  • Esnemede zorluk
BULGULAR VE TANI

En önemli şikayet ve bulgular, ekleme ve çevre yumuşak dokulara lokalize ağrı, eklem sesleri ve hareket bozukluğudur. Tanıda klinik çok önemlidir. Disk ve diğer yapılarla ilgili en değerli görüntüleme yöntemi, bugün altın standart olarak kabul edilen Cine MRI'dır. 

TEDAVİ

 Hastaı› hastalığı konusunda bilgilendirme
Yumuşak diyet 
Fizyoterapi 
İlaç tedavisi ve tetik nokta enjeksiyonu 
Oklüzal splint tedavisi 
Oklüzal düzenleme 
Psikoterapi 
Restoratif tedavilerdir.

FİZİK TEDAVİ

Amaç hastayı semptomları konusunda bilinçlendirme inflamasyon, ağrı ve kas spazmını azaltma vücut üst kısım normal eklem mekaniği ve yumuşak doku ilişkisini sağlamaktır.Manuel terapi,relaksasyon ve fasilitasyon egzersizleri,masaj tedavinin olmazsa olmazlarındandır.

Sağlıklı ve sağlıkla kalın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder