12 Şubat 2016 Cuma

ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI ANEVRİZMA ALARMI OLABİLİR !!!


Merhaba sevgili okurlar,
Damar çapının belli bir bölgede %50 den fazla büyümesi ANEVRİZMA olarak tanımlanır. 

Halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizma denince; genel olarak temiz kan taşıyan damarlara (arter) ait genişlemeler anlaşılır. Anevrizmalar aort damarı gibi çok geniş damarlarda oluşabildiği gibi, küçük ve orta boy damarlarda da teşekkül ederler. Bu bölümde konu edilen, bazen hiç bir belirti vermeden ani kanamalarla bazen çok dramatik sonuçlara yol açan beyin anevrizmalarıdır.



Anevrizma Tipleri Sakküler (kese biçimli) anevrizmalar : 


En sık görülen anevrizma tipi olup beynin tabanında büyük damarların çatallanma bölgelerinde oluşur. Bu çatallanma noktalarında damar duvarı daha fazla basınca maruz kalmaktadır. Bu sabit basınç zamanla damar duvarında oluşturduğu hasar sonucu balonlaşmaya neden olabilir. Sakküler anevrizmalar yıllar içerisinde gelişir ve bundan dolayı anevrizmanın yırtılma riski yaşla birlikte artar. Anevrizmanın bu şekildeki gelişmesini eskiden araçlarda kullanılan tekerlek iç lastiklerinde görülen balonlaşmaya benzetebiliriz. İleri yaşlarda damar yapısının bozulması sonucu damar duvarının esnekliğini kaybetmesi de anevrizma oluşmasında diğer önemli bir nedendir. 

Fuziform (iğ biçimli) anevrizmalar: 

Bu anevrizma damarın uzunca bir bölümünü içeren iğ şeklinde bir genişleme olarak görülür Bu tip anevrizmalar da yırtılarak kanayabilir, ileri derecede genişleyip çevresindeki beyin dokusunda baskıya yol açarak veya içinde pıhtılaşma gelişip buradan ayrılabilen kalıntıların normal beyin damarlarında tıkanmaya (emboli) neden olması ile inme benzeri yakınmalar oluşturabilir.

 Mikotik (iltihap sonucu gelişen) anevrizmalar: 


Nadir olup damarın mikrobik hastalığı 4 sonucu gelişir. Genellikle kese biçimlidirler. İltihap damar duvarında hasara neden olur böylece duvar zayıflaması sonucu anevrizma oluşumu ve bunun yırtılma riski artar. Sıklıkla subakut bakteriyel endokarditin (toplumumuzda ‘kalp romatizması’ olarak bilinir) bir komplikasyonudur. 

Travmatik (kaza sonucu gelişen) anevrizmalar: 

Beyin kan damarlarında kaza sonrasında gelişen anevrizma türüdür. Travma bölgesinde hasar gören damar duvarı zayıflar ve sonrasında yırtılabilir.

Belirtiler:

Herhangi bir bölgede ısrar eden baş ağrısı 
Bulantı ve kusma 
Ensede sertlik (kişi başını kolay eğemez) 
Bulanık veya çift görme 
Işığa karşı hassasiyet (fotofobi) 
His kusurları 
Göz sinirlerinde felçler (göz kapağının düşmesi, gözü rahatça hareket ettirememe gibi) 
Tek taraflı genişlemiş göz bebeği 
Çift görme, gözün arkası veya üstünde ağrı 
Bir bölgede ısrar eden baş ağrısı 
İlerleyen halsizlik ve uyuşukluk görülebilir.


Tanı Yöntemleri
Beyin Anjiyografisi
Bilgisayarlı Tomografi-Anjiyografi (BTA)
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
Tedavi Seçenekleri
Günümüzde anevrizma tanısı almış hastalar için üç önemli tedavi seçeneği mevcuttur;
- Gözlem ve/veya cerrahi olmayan tedavi ( takip, genelde kanamamış anevrizmalar için)
- Cerrahi tedavi ve anevrizmanın kapatılması (kliplenmesi)
- Damar içi (endovasküler) tedavi ile tıkama (embolizasyon)
Tüm hastalıklarda olduğu gibi bir anevrizmanın tedavisine hasta ve hekim birlikte karar vermelidir. Eğer durum acilse veya hastanın şuuru anevrizma kanaması sonucu kapanmış ise, bu karar hastanın en yakını olan akrabaları ile birlikte verilmelidir. Tedavi eden hekim her bir seçeneğin risk ve yararlarını hasta (veya yakınları) ile tartışarak hastanın durumuna göre bu seçeneklerden en uygununu hastaya önerir. Ancak uygulanan tedavi seçeneğinden bağımsız olarak vazospazm denen beyin damarlarının büzülmesi tablosunun hastanın hayati riskini artırdığı unutulmamalıdır. Cerrahi riskler anevrizmanın kanamış olup olmadığıyla yakından ilişkilidir.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder