29 Mayıs 2016 Pazar

HASTALIKTA SAĞLIKTA ÖLÜM BİZİ AYIRANA DEK; PİLATES...


Merhaba sevgili okurlar,
Aletli Pilates, Reformer aleti üzerinde egzersiz yaparken, amaç; güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü, amaç belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.
Reformer egzersizlerinde amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. Vücuttaki bölgeleri izole edip çalıştırmak mümkün olmasına rağmen reformer felsefesinde sadece belli başlı kas gruplarını çalıştırmak hedeflenmez. Kişi reformer ile çalışırken vücudun kuvvet merkezini de kullanır, böylece aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla footbarı iterken sadece tek bir kas grubuna yüklenmemiş olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu reformer aletini diğer egzersiz aletlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu özellik sayesinde reformer normal hayattaki aktivitelere de en benzer egzersizlerin (fonksiyonel egzersizlerin) yapılmasını sağlar. Reformer aletinin bir diğer özelliği de yatarak uygulanan hereketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kuvvet olarak zayıf kişilerin dahi bir çok egzersizi yapabilmesini sağlamasıdır. Egzersizler sırasında eklemlere az yük biner ve kişi güçlenerek normal hayattaki fizyolojik hareketleri yapabilmeye başlar.
Aletli Pilates eklemlerinize yük bindirmez
Eklemlerde yastıklama görevi gören kıkırdak yapı yaş aldıkça bozulur. Bu, özellikle ağır fiziksel aktiviteden sonra, diz, bilek ve kalçaların sertleşmesine ve ağrımasına neden olabilir. Zıplamaya gerek duyulmadan yapılan pilates eklemlere yük bindirmez bu nedenle ileri yaşta yapılabilecek ideal bir spordur.
Aletli Pilates sırt kaslarını güçlendirir
Çoğu zaman acı veren bir sırt incinmesi yüksek bir raftan bir obje almak için uzanıldığında ya da emniyet kemerini takarken yapılan ters bir hareket sırasında yaşanabilir. Her pilates çalışmasının ana odağı vücudun temel kaslarıdır. Sırt ve karın kaslarının güçlenmesi ilerleyen yaşlarda günlük hayatta yaşanabilecek kas zedelenmelerini önleyecektir.
Aletli Pilates denge ve sağlamlığı artırarak düşmeleri azaltabilir
İlerleyen yaşlarda yaşanan en büyük korku kötü bir şekilde düşme sonucunda kırılan bir kemik ya da evde yalnızken düştükten sonra yerden kalkamamak korkusudur. Pilates kişinin denge, güç ve koordinasyonunu geliştiren bir spor olduğu için ilerleyen yaşlarla birlikte gelen düşme riskini azaltabilir. Pilates yapan kişiler ayaklarını yere daha sağlam basar, hareket ederken vücutlarının daha farkında olurlar, böylelikle sendeleme ve bir yere takılarak düşme ihtimalleri azalır.
Aletli Pilates ağırlık kaldırmaya gerek duyulmadan güç kazandırır
Pilates genel form kazandıran bir spor olmasının yanı sıra aynı zamanda bir güç egzersizidir. İlginç olan ise pilatesin vücudun kendi ağırlığını direnç olarak kullanmasıdır. İlerleyen yaşlarda en hafif ağırlıkları kaldırmak bile zorlaşır, ancak pilates kendine has bu yöntemle ağırlık kaldırmadan kişiye güç kazandırır ve kas kütlesinin gelişmesini sağlar.
Aletli Pilates ileri yaş yetişkinlerin esnekliğini korumaya yardım eder
Geleneksel birçok spor kısa ve kalın kasların oluşumunu tetikler. Ancak pilates egzersizlerinin asıl amacı uzun, esnek ve yağsız kaslardır. Bu kasların kısa ve esnek olmayan kaslara kıyasla incinmesi daha düşük bir ihtimaldir. Pilates ayrıca artrit ve diğer eklem problemleri olan insanların daha rahat hareket edebilmelerini sağlar.
Aletli Pilates dinlendirir ve sakinleştirir
Pilates çalışmasının büyük bölümü yavaş, derin nefes almaya odaklıdır.Bu nedenle çoğu insan pilatesi dinlendirici ve sakinleştirici bir egzersiz olarak görür. İleri yaşlarda ortaya çıkabilen uyku sorunları için uykudan 1 saat önce yapılan hafif bir pilates çalışması günün sonunda gevşemeyi sağlayacaktır.
Aletli Pilates felç geçirmiş kişilere hareket yetilerini tekrar kazandırır
Sub-7-pilates-rehab
Felç geçirmiş kişilerin kol ve bacaklarını çalıştırmaya vakit kaybetmeden başlamaları şarttır. Eğer başlamazlarsa sinir hasarının telafisi mümkün olmaz ve bu kişiler vücutlarının iki tarafını bir daha tam anlamıyla kullanmama riskiyle karşı karşıya kalır. Pilates, hareket koordinasyonu gerektirdiği için, inme geçirmiş kişilerin rehabilitasyonu için mükemmel bir spordur.







Aletli Pilates sakatlığa yol açma riski diğer sporlara kıyasla daha azdır

Sub-8-pilates-young
İleri yaşlarda aktif bir şeklide spor yapabilmek ne kadar arzu edilse de kas ve kemiklerin eskisi kadar güçlü olmadığı kabul edilmesi gereken bir durumdur. Eğer ileri yaşlarda yaşanan problemleri bilen bir pilates eğitmeni rehberliğinde yapılırsa pilates sakatlık riski taşımayan bir spordur.

Aletli Pilatesin zorluğu yavaş yavaş artar
Sub-9-advanced-pilates
Sakatlık ya da hastalık nedeniyle uzun bir süre hareketsiz kaldıysanız, bu kas atrofisi (kasların körelmesi) durumuyla karşı karşıyasınız demektir . Ancak gücünüzü geri kazanmanızın tek yolu spor yapmaktır. Özel olarak belirlenmiş bir pilates programı tekrar sakatlanmaya yol açmadan gücünüzü size tekrar kazandırabilir.

Aletli Pilates eklem protezi ameliyatı sonrasında iyileşmeye yardımcı olur
Sub-10-joint
Kalça ya da diz protezi ameliyatı geçirmiş çoğu kişi kronik eklem ağrısıyla yıllar boyu yaşamak zorunda kalmıştır. Bu kişiler acıyı vücutlarının doğal hareketlerini değiştirerek telafi etmeye çalışır. Pilates egzersizleri eklem protezleri takıldıktan sonra vücudun doğal hareket ve ritimlerini tekrar yakalamasını sağlamaya yardımcı olur.
Artrit (eklem iltihabı) hastaları eklemlerinde daha fazla esneklik elde edebilir.
 Artrit hastaları eklemlerindeki acı ve sertlik nedeniyle her türlü spordan uzak kalmak zorunda hissedebilir. Pilates eklemler çevresindeki kasları güçlendirirken dolaşımı artırır, esneklik kazandırırken kişiyi daha dayanıklı yapar. Tüm bu faydalar hasarlı artrit eklemlerin esnekliğini artırarak iyileşmeye yardımcı olur.
Aletli Pilates dolaşımı hızlandırdığı için kan pıhtısı ve diyabet riski altında olan kişiler için faydalıdır
Pilates derin nefes egzersizleri, hafif esneme ve hareketleri içeren ve dolaşımı hızlandıran bir spordur. Kan pıhtısı ve diyabet riski altında olan kişilerin dolaşım sorunlarına pilatesin büyük faydası vardır. Buna ek olarak sabah hamlığı, kan akışını hızlandırarak laktik asidin kaslardan taşınmasını sağlayan birkaç pilates hareketiyle giderilebilir.
Pilates pelvik tabanı güçlendirir
Sub-15-pelvic
Kadınlar yaş aldıkça pelvik taban kasları güçsüzleşebilir. Bu idrar yolu enfeksiyonlarını artırır, acı veren cinsel birleşme ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Pelvik taban kasları alt batın bölgesi için yastık görevi görür, zayıf olduğunda bu organların aşağıya baskı yapması rektum, idrar kesesi, idrar yolu ve vajinayı olumsuz etkiler. Pilates, bu kasları güçlendirerek, utanç verici ve ağrılı sağlık sorunlarını önleyebilen basit ve harika bir egzersizdir.
Pilates hayatınızın parçası olsun
Kısa sürede kaslarınızı güçlendirmek, forma girmek, dengeli ve düzgün bir duruşu pilates ile sağlamak mümkün. Her yaş için uygun olan bu spor, özellikle ileri yaş bireylerin hayatlarına olumlu müdahalelerde bulunmaktadır. İnsan vücudu için bu kadar faydalı olan pilatesi, sağlıklı bir yaşam ve aktif bir hayat için hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.
Sağlıkla ve sağlıklı kalın

.

ACI YOK ROCKY !!!


Merhaba sevgili okurlar,

80' kuşağı çocukluk yaşayan herkes benim gibi Rocky film serisini izlemiştir.Hemen hepimiz o ünlü mottoyu biliriz.'' Acı yok Rocky !!!'' İyi ki çekilmiş iyi ki izlemişim..Tabii her güzel sonuca kolayca ulaşılmıyor.Sylvester bu kadar inatçı olmasaydı belki de bu seriden mahrum kalacaktık.


Sylvester Stallone yüzünün sol alt kısmı felçli doğmuştu ve konuşması da düzgün değildi. New York'a geldiğinde kimse ona aktörlükte iş vermedi. O kadar fakirdi ki köpeğiyle otobüs terminalinde 3 hafta yattı. Parası bitip köpeğini tanımadığı bir yabancıya 25 dolara satmak zorunda kaldı. Vurduğu en dip buydu. Bir gün Muhammed Ali'nin bir maçını izlerken Ali ona ilham kaynağı oldu ve Rocky'nin tüm senaryosunu 3 günde yazdı.
Prodüktör buldu, ona 125.000 dolar önerdiler, ama tek bir sorun vardı, filmde Rocky'yi başkası oynayacaktı. Kabul etmedi. Haftalar sonra ona 325.000 dolar teklif ettiler, ama yine kabul etmedi. En sonunda onun oynamasına izin verdiler, ama 35.000 dolar teklif ettiler ve kabul etti. Bu 35.000 doların 15.000'ini köpeğini satın alan adamı bulmak için harcadı, ve köpeğini geri aldı. Filmde oynattığı köpek Butkus kendi köpeğiydi. Rocky Sylvester'a toplamda 200 milyon dolar kazandırdı.

Sylvester Stallone, Rocky senaryosunu 24 Mart 1975'de Muhammad Ali ve Chuck Wepner'in karşı karşıya geldiği box maçını izledikten sonra yazdı. Bu maçta, 36 yaşındaki boksör Chuck Wepner'in Muhammad Ali karşısında hiçbir şansı olmadığı, en fazla 3 raund dayanabileceği düşünülüyordu. Ancak Wepner herkesi çok şaşırtarak Muhammad Ali'ye tam 15 raund dayanmayı başardı. 

Chuck Wepner, Muhammad Ali'den ne kadar sert darbeler alırsa alsın durmuyor ve dövüşmeye devam ediyordu. Ve böylece Stallone'ye Rocky senaryosu için ilham vermiş oldu.

Bu arada Chuck Wepner'in maçı teknik nakavtla kaybettiğini de ekleyelim. 

Rocky'nin büyük rakibi Apollo karakteri için seçmeler düzenlenmektedir. Sıra Carl Weathers'a gelir. Weathers'dan, Sylvester Stallone'nin karşısına geçerek bir boks sahnesi canlandırması istenir. Weathers yanlışlıkla Sylvester Stallone'nin çenesini yumruklar. Stallone, Weathers'a sakin olmasını bunun yalnızca seçmeler olduğunu söyler. Weathers ise bir dublör yerine 'gerçek' bir aktörle oynayabilseydi daha iyi rol yapabileceğini ifade eder. Yönetmen John G. Avildsen gülümser ve Weathers'a Stallone'nin filmin 'gerçek' aktörü olduğunu söyler. Weathers, bir an için durup Stallone'ye bakar ve şöyle der: "Peki, belki ileride daha iyi rol yapmaya başlar." Ve… Stallone, Apollo rolünü hemen ona verir. 

Rocky ile Apollo'nun karşı karşıya geleceği sahnede, ringin üzerinde dev posterde Rocky'nin şortu kırmızı üzerine beyaz çizgilidir. Aslında Rocky beyaz üzerine kırmızı çizgili şort giymektedir. Bu dekorasyondan sorumlu çalışanların yaptığı bir hatadır ve o sırada düzeltmek de mümkün değildir. Sylvester Stallone'nin aklına filmde Rocky'nin bu hatadan bahsetmesi gelir ve sahne bu şekilde çekilir.





Rocky'nin et deposunda etleri yumrukladığı sahne meşhurdur. Bu sahnenin çekimleri sırasında Sylvester Stallone etleri o kadar uzun bir süre sert bir şekilde yumrukladı ki sonunda elinin üst yüzeyi düzleşti. Stallone bugün bile elini yumruk yaptığında düzleşmenin etkisi görülebilir.



Daha kötüsü de olabilirdi.Örneğin Boksör Kırığı...

Boksör kırığı elin tarak kemiklerinin, küçük parmak tarafında olanının boyun kısmında oluşan kırıktır. Genellikle sert bir cisme yumruk sıkar vaziyette vuruma neticesi oluşur. Çoğunlukla kırık oluştuğu zaman kemikte bir açılanma meydana gelir ve elin üzerinde bir şişlik, tepemsi bir çıkıntı oluşur.
Boksör kırığı olan hastanın elinin üzerinde , küçük parmağının gerisinde daha fazla olmak üzere ağrı, hassasiyet, şişlik ve özellikle 4. Ve 5. Parmaklarda olacak şekilde parmaklarda hareket kısıtlılığı veya hareket zorluğu oluşur. Elin üzerinde bir uyuşukluk, donukluk hissi olabilir.Etkilenen bölgede morluk ve ciltte sıyrılmalar meydana gelebilir. Böyle bir yaralanma olduğu zaman, ağrıyı geçici olarak azaltmak için soğuk uygulama yararlı olabilir. Doktor görmeden önce eli kalp seviyesinden yukarıda tutmak, şişliği azaltmak için önemlidir. Kırık elle uzun süre idame etmeye çalışmak kaslarda, damarlarda, tendonlarda, ligamentlerde veya sinirlerde de hasarlar gelişmesine neden olabilir.
Tedavisi de oldukça meşakatlidir...
  • Acil ameliyat gerektirmeyen her boksör kırığına sabitleyici ya da alçı uygulanır. Tüm sabitleyici ve alçılar etkisini korumak amacıyla kuru tutulmalıdır. Kırığın şişmesi nedeniyle alçının çok sıkı hale gelmesi bu yöntemde görülebilen bir komplikasyondur. Bu durumda, sabitleyici ya da alçı altında ağrı hissedebilirsiniz. Alçıya alınan elin parmaklarında uyuşma veya karıncalanma da başka bir rahatsızlıktır. Buna ek olarak, parmak dokunduğunuzda soğuk olabilir. Bu durumda, muayene için hemen bir hastanenin acil servisine başvurun ya da doktorunuzu arayın.
  • Açık bir kesikte enfeksiyon oluşabilir. Yara, temiz ve tam olarak iyileşinceye kadar kapalı tutulmalıdır. Eğer kesiği kapatmak için dikiş kullanıldıysa, doktorunuz dikişin bakımı ve ne zaman çıkarılacağına dair ek talimatlar verecektir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu talimatları dikkatli bir şekilde uygulamak önemlidir. Kesikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını sürekli gözleyin. Enfeksiyon uyarı işaretleri kesikten çevreye doğru yayılan kızarıklık, sıcaklık ya da kesik bölgesinde şişmedir. Yaradan irin de sızabilir. Bu belirtilerin herhangi biri acil değerlendirme gerektirir.
Tüm sakatlanma yaşayan boksörlere hatırlatırım..'' Acı yok beyler , acı yok !!! ''

Sağlıklı ve sağlıkla kalın..

BASİT BİR KIRIK KALICI SAKATLIK YARATABİLİR !!!

Merhaba sevgili okurlar,

Çoğunlukla bir kemiğimiz kırıldığı zaman tüm belirtileri ile bunu anlarız.Bölgede belirgin şişlik,ağrı,deformite oluşur.Ancak bazen kemikleriniz hiçbir şikayet oluşturmadan da kırılabilir.Bu özellikle el bileği kemiklerinden skafoid kemik için çok tipik olan bir problemdir.Birçok kişi skafoid kemiği kırıldığı zaman elbileğin de çok az şişlik dışında bir bulgu olmadığı için bunu basit bir el bileği yaralanması zannedebilir.

TANI KOYMADA YAŞANAN ZORLUKLAR:



1- Skafoid kırığı oluştuktan sonra tanı konamayabilir veya tanı atlanabilir. Kırık oluştuktan sonra yapılan fizik muayenenin ardından çekilen filmlerde (direkt grafi) kırık gözlenemeyebilir. Bu skafoid kemiğe özgü bir durumdur. Ayrıca Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) inceleme tetkikleri ile daha detaylı bilgi alınabilir. Bu aşamada yapılabilecek en iyi yaklaşım kırık varmış gibi davranmak ve 2-3 hafta süre ile el bileğini hareketsiz tutacak bir atel uygulamaktır. Bu sürenin sonunda tekrar grafiler elde edilir. Kırık gözlenmeye başlamış ise atel ile hareketsiz geçirilen zaman tedavi süresine ekleneceği için hasta tedavide vakit kaybetmemiş olur.

2- Skafoid kırığı genellikle zor kaynar. Bu durumun çeşitli nedenleri mevcuttur:

a- Bir kırığın kaynayabilmesi için kemiğe ulaşan kan miktarının normal sınırlarda olması gerekir. Skafoid kemik yapısı itibari ile damarlanması ve kanlanması iyi olan bir kemik değildir. Kırık sonrası bu durum daha da belirgin hale gelir.

b- Daha önce de değinildiği gibi skafoid devamlı hareket eden ve yer değiştiren bir kemiktir. Kırık sonrası alçı, atel vb gibi tedavi yöntemleri ile hareketsiz tutulmaya çalışılsa da küçük hareketlerin engellenmesi genellikle mümkün olamamaktadır.

c- Skafoid kemikte oluşan kırık eklemin içerisinde kalmaktadır. Bu durum kırık yüzeyinin eklem sıvısı ile temas halinde olmasına ve kırığı iyileştirecek pıhtının oluşamamasına neden olmaktadır.

3- Skafoid kemik kırıldıktan sonra kırık parçalarından birisi ölebilir. Bu duruma avasküler nekroz veya aseptik nekroz adı verilmektedir. Kemiğin ölümü skafoid kemik kırıkları sonrası diğer kemik kırıklarından çok daha sık gözlenmektedir. Buradaki faktörler genellikle az önce değinilenler ile aynıdır:

a- Skafoid kemiğin kanlanmasının sorunlu olması, 
b- Eklemin içinde kalan bir kırık olması,
c- Kırık hareketinin engellenememesi,
d- Bir diğer faktör kırık sonrası oluşan parçaların büyüklüğü ile ilişkilidir. Kemik nispeten iki eşit parçaya ayrılmış ise parçalardan birinde kemik ölümü olması olasılığı daha düşüktür. Eğer parçalardan birisi çok küçük ise ve ekleme komşu ise kemik ölümü riski çok daha fazladır.


BELİRTİLER

* El bileğinin başparmak tarafında ağrı ve gerginlik.
* Hareket ile aşırı ağrı oluşumu
* El bileği etrafında şişlik
* Ağrı zaman içersinde azalıp tekrar ve daha derinden gelen ataklar ile seyredebilir.
* Başparmağı hareketlendiren iki tendonun arasında mevcut olan üçgen tarzındaki ''anatomik enfiye kutusu  ''olarak adlandırılan bölgede ağrı olması çok karekteristik bir bulgudur. 


TEDAVİ


Tedavinin şekline kırığın yerine,ayrışmanın miktarına,beraberinde başka yaralanma olup olmamasına göre karar verilir.Çoğunlukla skafoid kırıklarının tedavisi dirsek altı veya üstü başparmağı da içine alan alçılar ile yapılır.Kırığın kaynama süresi kemiğin tepe bölümü için 6 hafta iken alt uç için 6 aya kadar uzayabilir.Alçının haftalık kontroller ile gevşeyip gevşemediği kontrol edilmeli gerekirse yenilenmelidir.Alçı çıktıktan sonra el bileği eklem hareketini düzenleyici fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır.



TEDAVİ EDİLMEZSE...
Skafoid kemik el bileğinin en önemli parçasıdır. Skafoid kemiğin kötü kanlanma özelliğinden dolayı kırıkta kaynamama veya kırık kemik parçanın ölümü (avasküler nekroz) sık gözlenir. Uzun süre tedavi edilmeyen durumlarda el bileğinde artroz ( kireçlenme) ortaya çıkacaktır.
Kırıkların 6 ayın sonunda kaynamasının sağlanamamasına durumuna kaynamama(nounion) denir. Kaynamayan kırıkların tedavisinde eğer el bileğinde artroz (kireçlenme) gelişmemişse leğen kemiğinden alınan parçalarla veya canlı (vasküler) kemiklerle kaynama sağlanabilir.
Kırık kemik parçanın ölümü avasküler nekroz tedavisinde el bileğinde artroz (kireçlenme) gelişmemişsebaşarı ihtimali düşük olmasına karşın canlı (vasküler) kemiklerle tedavi sağlanabilir.
Gecikmiş durumlarda kırık nedeniyle el bileğinde artroz (kireçlenme) gelişmişse cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Yapılan radyolojik değerlendirmenin ardından el bileğindeki artrozun yaygınlık derecesine uygun olarak uygun cerrahi işlem el cerrahı tarafından belirlenir.
KIRIK SONRASI KEMİK ÖLÜMÜ
Kemiğin kötü kanlanma özelliğinden dolayı kırık olan kemik parçası ölebilir. Cerrahi olarak kemik uçları kanlandırmaya çalışılır.
KIRIK SONRASI KİREÇLENME
Eğer kırık nedeniyle el bileğinde kireçlenme (Skafoid Nonunion Advance Collaps: SNAC) gelişmişse cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Kireçlenmenin evresine göre uygun cerrahi işlem el cerrahı tarafından seçilir.
SNAC Evreler
Evre 1: radial stiloid gaga şeklinde sivrilir.
Evre 2: radio-skafoid artroz belirgin hale gelir.
Evre 3: artroz skafo-kapitat eklemi içine alacak şekilde ilerlemiştir.  
Evre 4: Tüm el bileğinde (pankarpal) artroz görülür 

Sağlıklı ve sağlıkla kalın

28 Mayıs 2016 Cumartesi

DANS EDEN GÖZLER...

Nistagmus bir veya her iki gözde istemsiz, hızlı hareketlere neden olan bir durumdur. Göz(ler) bir yandan bir yana, yukarı ve aşağı veya dairesel olarak hareket edebilir. Nistagmusla birlikte sıklıkla bulanık görme dahil görme problemleri vardır. Bu durumun olduğu kişilerin görme zorluklarını dengelemek açısından başlarını eğmelerine sık rastlanır.

ALT GRUPLAR




Pan­du­ler nis­tag­mus göz sa­lı­nım­la­rı­nın her iki yö­ne eşit bü­yük­lük­te ol­du­ğu, sıç­ra­yı­cı “jerky” nis­tag­mus ise gö­zün bir yö­ne doğ­ru ya­vaş ha­re­ke­ti­ni ta­ki­ben ak­si yö­ne doğ­ru hız­lı göz ha­re­ke­ti­nin ge­liş­ti­ği nis­tag­mus ti­pi­dir.

Fiz­yo­lo­jik nis­tag­mus op­to­ki­ne­tik, ves­ti­bü­ler ve po­zis­yo­nel ol­mak üze­re üç tip olup ge­nel­lik­le sıç­ra­yı­cı tarz­da­dır. Op­to­ki­ne­tik nis­tag­mus­ta op­to­ki­ne­tik fe­no­me­ne gö­re ya­vaş ta­kip fa­zı göz önün­de ha­re­ket et­ti­ri­len cis­min ha­re­ket yö­nün­de iz­le­nir­ken hız­lı faz bu­nun ak­si yö­nün­de gö­rü­lür. Ves­ti­bu­ler nis­tag­mus vü­cu­dun ro­tas­yo­nu ve­ya ku­la­ğın su ile ir­ri­gas­yo­nu son­ra­sın­da gö­rü­lür. Ho­ri­zon­tal ba­kış yön­le­rin­de göz ha­re­ket­le­ri­nin aşı­rı zor­lan­ma­sı so­nu­cu po­zis­yo­nel nis­tag­mus iz­le­ne­bi­lir.

Pa­to­lo­jik nis­tag­mus­lar gö­ze bağ­lı so­run­lar­da gö­rü­le­bi­le­ce­ği gi­bi nö­ro­lo­jik ve ves­ti­bü­ler pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı ola­rak da or­ta­ya çı­ka­bi­lir. Kon­je­ni­tal nis­tag­mu­sa ne­den ola­bi­le­ce­ği gös­te­ril­miş ne­den­ler ara­sın­da ka­ta­rakt, ani­ri­di, al­bi­nizm, re­ti­na ve ma­ku­la pa­to­lo­ji­le­ri ile op­tik si­nir hi­pop­la­zi­si sa­yı­la­bi­lir. Okü­ler ne­den­li nis­tag­mus­lar ge­nel­lik­le pan­dü­ler tip­te olup he­re­di­ter ge­çiş gös­te­re­bil­di­ği bil­di­ril­miş­tir. Sıç­ra­yı­cı tip­te kon­je­ni­tal nis­tag­mu­su olan ba­zı ol­gu­lar­da da­ha iyi gör­me sağ­la­ya­bil­mek için göz­le­rin bir ta­ra­fa de­vi­as­yo­nu ve­ya nis­tag­mu­su dü­zel­ti­ci anor­mal baş po­zis­yo­nu ge­li­şi­mi iz­le­ne­bi­lir.
Göz ha­re­ket­le­ri­nin kay­de­di­le­rek in­ce­le­ne­bil­di­ği sis­tem­ler­de el­de edi­len sak­kad ve ya­vaş ta­kip eden göz ha­re­ke­ti ana­li­zi ve­ri­le­ri­ne gö­re nis­tag­mus yu­ka­rı­da bah­se­di­len­den da­ha fark­lı ve ay­rınt­lı­lı sı­nıf­la­ma­la­ra ta­bi tu­tu­la­bi­lir.

Spas­mus nu­tans adı ve­ri­len kli­nik tab­lo­da in­fant­ta ay­lar için­de baş­la­yan ve 2 ya­şı­na ka­dar ken­di­li­ğin­den dü­ze­len, dis­kon­ju­ge, yük­sek hız­lı, dü­şük amp­li­tüd­lü, mul­tip­la­nar, ge­nel­lik­le bir göz­de da­ha be­lir­gin özel bir nis­tag­mus ti­pi gö­rü­lür. Bu has­ta­lar­da baş sal­la­ma ha­re­ke­ti ve ba­zen okü­ler tor­ti­kol­lis eş­lik eder. Bu tab­lo­nun tek ta­raf­lı nis­tag­mus ya­pa­bi­len ki­az­mal gli­om, öz­gül ol­ma­yan mer­ke­zi si­nir sis­te­mi de­je­ne­ras­yo­nu ve 3. ven­tri­kül tü­mö­rü ol­gu­la­rın­da gö­rü­len spas­mus nu­tans ben­ze­ri du­rum­lar­dan ayırt edi­le­bil­me­si için san­tral si­nir sis­te­mi gö­rün­tü­le­me­si esas­tır. Özel­lik­le afe­rent pu­pil de­fek­ti, op­tik at­ro­fi, bü­yü­me ge­ri­li­ği ve di­ğer nö­ro­lo­jik has­ta­lık işa­ret­le­ri olan spas­mus nu­tans ben­ze­ri ol­gu­la­rın­da kra­ni­yal gö­rün­tü­le­me­nin ya­nı­sı­ra ay­rı­ca nö­rob­las­tom, ak­ro­ma­top­si ve kon­je­ni­tal iler­le­me­yen ge­ce kör­lü­ğü yö­nün­den de in­ce­le­me ge­re­ke­bi­lir.

BELİRTİLERİ

Erişkin hastalarda da nistagmuslu çocuklarla hemen hemen aynı belirtiler rastlanır. Tam odaklanamama, rahat okuyamama gibi problemler olabilir. Nistagmus az görmeye bağlıysa mutlaka bir gözlük desteği gerekebilir. Hatta görmenin çok düşük olduğu vakalarda teleskopik gözlükler önerilir.
TEDAVİ


  Nistagmusta farklı tedaviler uygulanmaktadır. Yapılan tedaviler aşağıdaki konuları sağlamaya yöneliktir:
*Nistagmusla yaşamayı öğrenmeli. Rahat bir yaşam için bu gereklidir.
*Nistagmusta göz titremektedir. Titremenin azaltılması
Hastaya rahatlık sağlayacaktır.
Görmeyi artıracaktır.
Görme kalitesini artıracaktır.
*Görmenin artırılması titremeyi azaltacaktır.
*Fovealizasyon: Görüntü gören noktaya ulaşamamaktadır, çevresinde dolaşmaktadır, gören noktaya uygun süre düşürülmelidir.
*Null point: Hastanın titremesinin azaldığı, sıfırladığı noktadır, tedavi ile göz bu noktada tutulabilir ve hastanın rahatı sağlanabilir.
*Gözde gerginlik: Göz gergindir, onu gevşetmeye yönelik işlemlerin yapılması görmeyi ve görme kalitesini artırır, hastayı rahatlatır.
*İçe bakışlarda hasta rahat etmektedir: İçe bakış gücü artırılmaya yönelik egzersizler yapılmalıdır.
*Ameliyat tedavide düşünülebilir: Nistagmusta çeşitli cerrahi müdahaleler yapılmaktadır:
Gözlerin gerginliğini azaltarak gözü rahatlamayı amaçlayan ameliyatlar.
Görüntüyü gören noktada tutmayı hedefleyen ameliyatlar
Titremenin sıfırladığı veya azaldığı noktada gözleri tutmaya yönelik ameliyatlar.
Ameliyat sonuçları henüz tartışmalıdır.

NİSTAGMUSTA EGZERSİZ TERAPİSİ

Nistagmusta görmenin gören noktaya düşmemesi, %40 daha az gören nokta dışında dikiş makinesinin mekiği gibi dolaşması gözde tembelliğe neden olmaktadır.
     Kapatarak görmeyi artırmak pasif göz tembelliği tedavisidir. Gözü kapatma titremeyi artırır. Görmeyi artırmak için “Aktif göz tembelliği tedavisi” uygulanmalıdır. Görüntü gören noktada tutularak, görüntünün kalitesi artırılarak, gören noktalar uyarılarak görme artırılır.
A.Fovealizasyon egzersizi: Görüntüyü gören noktada toplama egzersizleridir.
B.Fiksasyon egzersizleri: Gözleri bakılan noktada toplama egzersizleridir.
C.Titremenin azaltılması: Titremenin tipine göre farklı uygulamalar gerekir.
D.Görüntünün kalitesi artırılması: Gözlükteki odaklamadan kayma, titreme görme kalitesin bozar. Kontakt lens gerekirse bebekte de uygulanabilir.
E.Uyum egzersizleri: Burada gören nokta uyum egzersizleri ile uyarılmaktadır. Bebek yeterli uyum yapma zahmetine girmez.
F. Algılama egzersizleri: Beyni ve gören noktayı uyarmaya yönelik tedavidir, uygulamanıza eklenmiştir. Yaşa göre farklı uygulamalar gerekir.
G. İzleme egzersizleri: Görüntüyü gören noktada tutmayı, gören noktayı uyarmayı amaçlayan tedavidir, uygulamanıza eklenmiştir.
H.İki gözü aynı anda çalıştırmak: Titreyen gözde tembellik tedavisinde kapatma titremeyi ve görmemezliği artırır. Kapatma yerine iki gözü aynı anda çalıştırma tekniği kullanılmalıdır.
İ. Gözleri tercihli kullanıma zorlamak: Gözlerin tercihli kullanımını sağlanarak gözü kapatmadan görme artırılır.
J. Kısa süreli kapatmalar: Gözü kapatmak titremeyi artırır ama flipper gözlük egzersizi ile 5-10 saniyelik tek tek kapatma yöntemi uygulanır.
K.Flipper uygulamaları: Flipper gözlükler kısa süreli kapatma, odaklama, fiksasyon ve uyum egzersizleri için uygulanır. Hem gören noktayı uyarılmış olur.

Sağlıklı ve sağlıkla kalın