29 Mayıs 2016 Pazar

HASTALIKTA SAĞLIKTA ÖLÜM BİZİ AYIRANA DEK; PİLATES...


Merhaba sevgili okurlar,
Aletli Pilates, Reformer aleti üzerinde egzersiz yaparken, amaç; güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü, amaç belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.
Reformer egzersizlerinde amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. Vücuttaki bölgeleri izole edip çalıştırmak mümkün olmasına rağmen reformer felsefesinde sadece belli başlı kas gruplarını çalıştırmak hedeflenmez. Kişi reformer ile çalışırken vücudun kuvvet merkezini de kullanır, böylece aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla footbarı iterken sadece tek bir kas grubuna yüklenmemiş olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu reformer aletini diğer egzersiz aletlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu özellik sayesinde reformer normal hayattaki aktivitelere de en benzer egzersizlerin (fonksiyonel egzersizlerin) yapılmasını sağlar. Reformer aletinin bir diğer özelliği de yatarak uygulanan hereketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kuvvet olarak zayıf kişilerin dahi bir çok egzersizi yapabilmesini sağlamasıdır. Egzersizler sırasında eklemlere az yük biner ve kişi güçlenerek normal hayattaki fizyolojik hareketleri yapabilmeye başlar.
Aletli Pilates eklemlerinize yük bindirmez
Eklemlerde yastıklama görevi gören kıkırdak yapı yaş aldıkça bozulur. Bu, özellikle ağır fiziksel aktiviteden sonra, diz, bilek ve kalçaların sertleşmesine ve ağrımasına neden olabilir. Zıplamaya gerek duyulmadan yapılan pilates eklemlere yük bindirmez bu nedenle ileri yaşta yapılabilecek ideal bir spordur.
Aletli Pilates sırt kaslarını güçlendirir
Çoğu zaman acı veren bir sırt incinmesi yüksek bir raftan bir obje almak için uzanıldığında ya da emniyet kemerini takarken yapılan ters bir hareket sırasında yaşanabilir. Her pilates çalışmasının ana odağı vücudun temel kaslarıdır. Sırt ve karın kaslarının güçlenmesi ilerleyen yaşlarda günlük hayatta yaşanabilecek kas zedelenmelerini önleyecektir.
Aletli Pilates denge ve sağlamlığı artırarak düşmeleri azaltabilir
İlerleyen yaşlarda yaşanan en büyük korku kötü bir şekilde düşme sonucunda kırılan bir kemik ya da evde yalnızken düştükten sonra yerden kalkamamak korkusudur. Pilates kişinin denge, güç ve koordinasyonunu geliştiren bir spor olduğu için ilerleyen yaşlarla birlikte gelen düşme riskini azaltabilir. Pilates yapan kişiler ayaklarını yere daha sağlam basar, hareket ederken vücutlarının daha farkında olurlar, böylelikle sendeleme ve bir yere takılarak düşme ihtimalleri azalır.
Aletli Pilates ağırlık kaldırmaya gerek duyulmadan güç kazandırır
Pilates genel form kazandıran bir spor olmasının yanı sıra aynı zamanda bir güç egzersizidir. İlginç olan ise pilatesin vücudun kendi ağırlığını direnç olarak kullanmasıdır. İlerleyen yaşlarda en hafif ağırlıkları kaldırmak bile zorlaşır, ancak pilates kendine has bu yöntemle ağırlık kaldırmadan kişiye güç kazandırır ve kas kütlesinin gelişmesini sağlar.
Aletli Pilates ileri yaş yetişkinlerin esnekliğini korumaya yardım eder
Geleneksel birçok spor kısa ve kalın kasların oluşumunu tetikler. Ancak pilates egzersizlerinin asıl amacı uzun, esnek ve yağsız kaslardır. Bu kasların kısa ve esnek olmayan kaslara kıyasla incinmesi daha düşük bir ihtimaldir. Pilates ayrıca artrit ve diğer eklem problemleri olan insanların daha rahat hareket edebilmelerini sağlar.
Aletli Pilates dinlendirir ve sakinleştirir
Pilates çalışmasının büyük bölümü yavaş, derin nefes almaya odaklıdır.Bu nedenle çoğu insan pilatesi dinlendirici ve sakinleştirici bir egzersiz olarak görür. İleri yaşlarda ortaya çıkabilen uyku sorunları için uykudan 1 saat önce yapılan hafif bir pilates çalışması günün sonunda gevşemeyi sağlayacaktır.
Aletli Pilates felç geçirmiş kişilere hareket yetilerini tekrar kazandırır
Sub-7-pilates-rehab
Felç geçirmiş kişilerin kol ve bacaklarını çalıştırmaya vakit kaybetmeden başlamaları şarttır. Eğer başlamazlarsa sinir hasarının telafisi mümkün olmaz ve bu kişiler vücutlarının iki tarafını bir daha tam anlamıyla kullanmama riskiyle karşı karşıya kalır. Pilates, hareket koordinasyonu gerektirdiği için, inme geçirmiş kişilerin rehabilitasyonu için mükemmel bir spordur.







Aletli Pilates sakatlığa yol açma riski diğer sporlara kıyasla daha azdır

Sub-8-pilates-young
İleri yaşlarda aktif bir şeklide spor yapabilmek ne kadar arzu edilse de kas ve kemiklerin eskisi kadar güçlü olmadığı kabul edilmesi gereken bir durumdur. Eğer ileri yaşlarda yaşanan problemleri bilen bir pilates eğitmeni rehberliğinde yapılırsa pilates sakatlık riski taşımayan bir spordur.

Aletli Pilatesin zorluğu yavaş yavaş artar
Sub-9-advanced-pilates
Sakatlık ya da hastalık nedeniyle uzun bir süre hareketsiz kaldıysanız, bu kas atrofisi (kasların körelmesi) durumuyla karşı karşıyasınız demektir . Ancak gücünüzü geri kazanmanızın tek yolu spor yapmaktır. Özel olarak belirlenmiş bir pilates programı tekrar sakatlanmaya yol açmadan gücünüzü size tekrar kazandırabilir.

Aletli Pilates eklem protezi ameliyatı sonrasında iyileşmeye yardımcı olur
Sub-10-joint
Kalça ya da diz protezi ameliyatı geçirmiş çoğu kişi kronik eklem ağrısıyla yıllar boyu yaşamak zorunda kalmıştır. Bu kişiler acıyı vücutlarının doğal hareketlerini değiştirerek telafi etmeye çalışır. Pilates egzersizleri eklem protezleri takıldıktan sonra vücudun doğal hareket ve ritimlerini tekrar yakalamasını sağlamaya yardımcı olur.
Artrit (eklem iltihabı) hastaları eklemlerinde daha fazla esneklik elde edebilir.
 Artrit hastaları eklemlerindeki acı ve sertlik nedeniyle her türlü spordan uzak kalmak zorunda hissedebilir. Pilates eklemler çevresindeki kasları güçlendirirken dolaşımı artırır, esneklik kazandırırken kişiyi daha dayanıklı yapar. Tüm bu faydalar hasarlı artrit eklemlerin esnekliğini artırarak iyileşmeye yardımcı olur.
Aletli Pilates dolaşımı hızlandırdığı için kan pıhtısı ve diyabet riski altında olan kişiler için faydalıdır
Pilates derin nefes egzersizleri, hafif esneme ve hareketleri içeren ve dolaşımı hızlandıran bir spordur. Kan pıhtısı ve diyabet riski altında olan kişilerin dolaşım sorunlarına pilatesin büyük faydası vardır. Buna ek olarak sabah hamlığı, kan akışını hızlandırarak laktik asidin kaslardan taşınmasını sağlayan birkaç pilates hareketiyle giderilebilir.
Pilates pelvik tabanı güçlendirir
Sub-15-pelvic
Kadınlar yaş aldıkça pelvik taban kasları güçsüzleşebilir. Bu idrar yolu enfeksiyonlarını artırır, acı veren cinsel birleşme ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Pelvik taban kasları alt batın bölgesi için yastık görevi görür, zayıf olduğunda bu organların aşağıya baskı yapması rektum, idrar kesesi, idrar yolu ve vajinayı olumsuz etkiler. Pilates, bu kasları güçlendirerek, utanç verici ve ağrılı sağlık sorunlarını önleyebilen basit ve harika bir egzersizdir.
Pilates hayatınızın parçası olsun
Kısa sürede kaslarınızı güçlendirmek, forma girmek, dengeli ve düzgün bir duruşu pilates ile sağlamak mümkün. Her yaş için uygun olan bu spor, özellikle ileri yaş bireylerin hayatlarına olumlu müdahalelerde bulunmaktadır. İnsan vücudu için bu kadar faydalı olan pilatesi, sağlıklı bir yaşam ve aktif bir hayat için hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.
Sağlıkla ve sağlıklı kalın

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder