15 Ağustos 2017 Salı

FUTBOLCULARIN KABUSU : OSTEİTİS PUBİS SENDROMU ...

Pelvis (leğen) kemiğinin alt ön orta kısmındaki birleşme yerine pubis denir. Pelvis (leğen) kemiğinin pubis bölgesinde aşırı zorlanma, batın ameliyatları, pelvis travmaları sonucu gelişen, enfeksiyona bağlı enflamasyon ve ödem hasarları hastalığına osteitis pubis veya kasık iç kısmı ağrısı hastalığı denir.

Bu sendrom ilk kez Beer tarafından 1924’te tarif edilmiştir. Daha önceleri OPS; sporcular arasında basketbol ve uzun mesafe koşucularını daha çok etkilediği düşünülmekteydi.Şimdilerde ise futbol gibi topa vurmayı gerektiren spor dallarında da yaygın olarak kendini göstermektedir.Genel olarak palpasyonda; simfizis pubis üzerinde hassasiyet, adduktor tendonların pubise yapıştığı yerde ağrı ve hassasiyet, alt abdominal ağrı, dirençli kalça addüksüyonunda ağrı olarak rapor edilen tabloyu tanımlamak için literatürde değişik terimler kullanılmıştır.Holmich; addüktörlerle ilgili kasık sakatlığı (addüctör-related injuries),Kasık straini.  Tüm spor sakatlıkları içerisinde kasık ağrısı insidansı % 2- %5 olarak bildirilmiştir. Futbol, buz hokeyi, tenis, gibi artmış dönme, sıçrama, topa vurma aktivitelerini içeren sporlarda ise kasık ağrısı insidansı %5 – %7 olarak ölçülmüştür. Garson ve ark. erkek futbol oyuncuları arasında kasık ağrısı şikayetinin %10-18 oranında olduğunu bildirmişlerdir.

Genellikle OPS; overuse yaralanmaları içinde sınıflandırılır ve simfizis pubis ve onu oluşturan kemiklerde stres reaksiyonu ile karakterizedir. Simfizis pubisteki herhangi bir patoloji durumunda ağrı, uyluğun iç kısmı ve alt abdominal bölgeye yayılır. Bunun nedeni; anterior abdominal duvar ve her iki uyluk iç kısım kaslarının aponörozlarının simfizis pubisin önünde ve altında birleşmesidir.  OPS, genellikle simfizis pubis ve proksimal addüktör ağrı ile başlar. Ağrı kalça, perine bölgesi, skoratal bölgeye de yayılabilir ve bu diagnozun belirlenmesini zorlaştırır. Klinik olarak hastalar, simfizis pubis, addüktör kasların origoları ve çevre yumuşak dokuların palpasyonuyla ortaya çıkan ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı hasta tarafından keskin, yanıcı ve delici tarzda ifade edilir. Addüktör kaslarda oluşan koruyucu spazm olguların kasık bölgesinde sertlik ve gerginlikten yakınmalarına neden olur.Addüktör ve abdominal kaslar pasif olarak gerildiğinde ve bu kaslardan bir dirence karşı fonksiyonlarını başlatması yada sürdürmesi istendiğinde ağrı ortaya çıkar.

OPS Tipleri
  • Ürolojik, jinekolojik durumlarda ortaya çıkan noninfeksiyöz OPS
  • Lokal veya genel bir enfeksiyona sekonder olarak ortaya çıkan infeksiyöz OPS
  • Atletik OPS
  • Dejeneratif / romatolojik OPS

Osteitis pubis tanısında simpisis pubiste hassasiyet, ortopedi uzmanının yapacağı fizik muayene esnasında kasıkta ağrı gibi bulgular sayesinde tanı konulabilir. Ayrıca anteroposterior pelvis grafisi, kemik sintigrafisi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tanı kesinleştirilir. Hastanın öyküsü, fizik muayene ve radyoloji tetkikleri ile tanısı kesinleşmeyen vakalarda simfiz pubisten biyopsi alınır.

Osteitis pubis tedavisinde öncelikle istirahat, antiinflamatuar ve buz tedavisi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavide hastanın en az 8-10 hafta istirahat etmesi ve hasta sporcu ise ara vermesi gereklidir. Eğer ağrılar devam eder ise lokal enjeksiyon ve fizik tedavi uygulanır. 

Ancak konservatif tedavisinin  temelinde CORE Stabilizasyonu yatmaktadır. Sporcu Rehabilitasyonunda önemli bir yapı olan Core Stabilizasyonu bazen profilaktik olarak da verilebilir hatta verilmelidir. Kısaca Core Stabilizasyonu na değinmek gerekirse;
Lumbal hareket segmentlerinde meydana gelen tekrarlı mikrotravmaları elimine eder.İlk yaralanmanın tedavisinde ve dejeneratif sürecte değiştirilerek uygulanabilir. 
Amaç ; Ağrıyı kontrol etmek,azaltmak veya elimine etmek 
            Hastanın eğitimini ve kinestetik hissi arttırmak 
            Esneklil,kuvvet,endurans,koordinasyon ve dengeyi arttırmak 
            Fonksiyonel aktivitelerde gülçlü gövde kas yapısını oluşturmaktır.

Core Stabilizasyon sürecinde; Kuvvet, Eklem mobilitesi, Kas fleksibilitesi, Koordinasyon,  Denge,  Endurans üzerinde durulur.
Core Stabilizasyon egzersizleri hastanın postural destabilize güçlerini kullanmayı öğretir. Programın içeridiği kas kontraksiyon çeşitleri; Konsentrik(kuvvet üretiminde), Eksentrik(kuvvet azalmasında), İzometrik(dinamik stabilizasyon).
Multifidus; rotasyonel stabilizatör. SI eklemin primer stabilizatörüdür Multi  egmental stabilizasyonda önemlidir Abdominal kaslar;(rektus abdominus,transvers abdominal ,int-eks oblik kaslar) Stabilizasyon egzersizlerinde çok büyük önemi var. Sagittal,frontal ve tranvers planda stabilizasyonda önemlidir.
Bütün bunlara rağmen geçmeyen vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi laparoskopik veya açık cerrahi yöntemi şeklinde yapılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder