Merhaba sevgili okurlar ,
Efsanevi polisiye filmlerden birisidir Cehennem Silahı. Bildiğimiz gibi Hollywood’un eskimeyen ve yeni filmleri merak ile beklenen aktörler vardır. Bu aktörlerin çektikleri filmler ölümsüzleşir. Mel Gibson, bu aktörlerin başında geliyor.
Filmde,Martin RİGGS (Mel Gibson), kahraman ancak bir o kadar da ortalığı karıştıran polislerden birisi. Çılgın bir polis. Martin Murtaugh (Danny Glover) ise emekliliği yaklaşan ve kariyerini noktalamaya hazırlanan bir polis.
Martin’in çok sevdiği polis arkadaşlarından birisinin kızının öldürülmesi üzerine emeklilik planlarını erteliyor ve bu soruşturma üzerine eğilim göstermeye başlıyor. Bu soruşturmada ise birçok farklı yerden sürülen ancak bir o kadarda başarılı bir polis olan Riggs ile yolları kesişiyor. Ve muhteşem bir polisiye , aksiyon film serisi başlıyor..
Coşkulu aksiyon sahnelerinden biri hiç gözümün önünden gitmiyor..Mel Gibson'un duvara vurarak çıkan omzunu yerine oturttuğu sahne..İç gıcıklayıcı ve inanılmaz gelmişti o zamanlarda..Meğer Bankart Lezyonu böyle bir şeymiş..
Omuz insan vücudundaki en geniş hareket açıklığına (oynak) sahip bir eklemdir. Bu eklem ; üç temel ve iki fonksiyonel olmak üzere, toplam beş eklemden oluşmaktadır.Bu beş eklem uyumlu bir koordinasyonla hareket ederek, kola mükemmel bir hareket kapasitesi sağlamaktadır.
Bu kadar geniş hareket açıklığına sahip bir eklemin yerinden çıkmamasının sebebi temel olarak labrum olmak üzere kapsül ve asıcı - stabilize edici bağlar sayesinde mümkün olmaktadır. Labrum, omuz eklemi yuvasının (glenoid) etrafını daire şeklinde saran sert kıkırdak benzeri kauçuk kıvamında bir yapıdır.
Omzun bu kadar geniş bir hareket açıklığına sahip olması sebebi ile yaralanma ya da aşırı kullanmaya bağlı olarak omuz hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Tekrarlayan omuz çıkıklığına; Bankart lezyonu yani labrum yapısının kemik dokudan iyileşemeyecek derecede ayrılması denmektedir. Bazen bu ayrışma kısmen kemik doku ayrışması ile beraber de olabilir.
Bankart Lezyonu, (Tekrarlayan Omuz Çıkığı) İlk omuz çıkığı çoğunlukla oldukça büyük bir travmayla meydana gelir. Tedavi olmuş yada olmamış insanlarda ikinci ve daha sonra meydana gelebilecek çıkıklar şaşırtıcı derecede kolay gerçekleşebilir. İlk çıkık tedavi kurallarına uygun olarak yapılmış bile olsa yeniden çıkma olasılığı her zaman vardır. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında meydana gelmişse % 80'nin üzerinde tekrar çıkık olasılığı vardır. 40 yaş sonrası meydana gelen ilk omuz çıkığı vakalarında hastalarda tekrarlayıcı çıkık oranı %20'lere kadar düşer. İlk çıkık sırasında zarar görmüş olan omuz sabitliğini sağlayan dokuların bir kısmının iyileşememesi yeniden çıkığa sebep olur. Bunlardan en çok görüleni labrum adı verilen kıkırdak desteğin kemiğe yapışma yerinden ayrılmasıdır. Bunun yanı sıra omuz kapsülündeki gevşemede ana sebepler arasındadır. Ayrıca humerus kemiğinin başındaki defekt denen yapılarda sorumlu tutulmaktadır. Bu problemlerin tedavi edildiği cerrahi müdahaleler sonrası bile yeniden çıkıklar oluşabilmektedir.
AMELİYAT
Artroskopi uygulaması ile beraber omuz ön kısmından 2 delik açılır. Kamera ve müdahale edecek cihaz deliklerden içeri girerek yırtılan bölgeyi onarır. Bu yöntemin uygulanmasındaki en önemli etken kolay ve ameliyat bölgesinde daha az iz bırakmasıdır. Hasta ameliyat öncesi uyutulur ve bölge uyuşturulur. Eklem içerisine steril serum fizyolojik verilerek ameliyat bölgesinin daha detaylı bir şekilde doktorlar tarafından incelenmesi sağlanır. Hastanın durumuna göre dikme ve vidalama yöntemleri kullanılmaktadır.
Artroskopi ve Bankart Lezyonu Ameliyatları Neden yapılır ?
- Menisküs yırtıklarının tedavisinde
- Eklem kireçlenmelerinin temizlenme işlemlerinde
- Ön ve arka çapraz bağları yaralanmalarında
- Diz kapağı kemiğinde yer alan sorunların giderilmesi için
- Tekrarlayan Omuz Çıkıklarında
TEDAVİ
Tekrarlayan omuz çıkmaları çoğu zaman düşme ve omuzu zorlama sonrası meydana gelir. İlk çıktığı zaman önem vermediğimiz omuz çıkıkları zamanla fazlalaşır ve günlük yaşantınız olumsuz şekilde etkilenir. Omuz çıkması sonrası kemik ve omuz bölgesinde aşırı ağrı meydana gelir. Doktorun yaptığı müdahale sonrası omuz bölgesindeki kasların güçlendirilmesi için fiziki egzersizler tavsiye edilir.
Yaptığınız en basit hareketlerinizde bile omuz çıkmaları ile karşılaşıyorsanız, bankart lezyonunuzda bulunan doku bağları zarar görmüş olabilir. Omuz içerisinde meydana gelen yırtılma ve kopmalar normal MR ile görülemeyeceği için omuz bölgesine sıvı enjekte edilerek alanın görüntünün daha iyi incelenmesi sağlanmaktadır. Kapalı ameliyat uygulaması yapılırken açılan delikten kamera ve tedaviye yardımcı olacak cihaz giriş yapar ve oluşan yırtığı onarmaya çalışır, operasyonda geç kalınmadığı sürece yırtık tedavi edilir. Türkiye genelinde bulunan hastaneler içerisinde Hacettepe Hastanesi bu konuda en iyi cihazlara sahiptir. Bankart Lezyonu ameliyatı oldukça kolay görülse bile iyileşme süresinde hastanın tekrar eski günlerine dönmesi için uzun bir zamana ihtiyaç duyulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder