24 Eylül 2017 Pazar

TOPUĞUNU SEVEN DİKENİNE KATLANIR !!!



Merhaba sevgili okurlar ,

Topuk dikeni sık rastlanılan ayak problemlerinden biridir. Topuk dikeni, ayak altındaki adelenin yeteri kadar esnek olmamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Sabah yataktan kalkma ağrısı şeklinde kendini gösterir.

Başlıca topuk dikeni belirtileri
  • Sabah yataktan kalkma sonrası ilk birkaç adımda şiddetli topuk ağrısı ve bu ağrı kendiliğinden yürüme ile geçiyorsa
  • Gün içinde uzun süre oturulduğunda ilk kalkmada ağrı oluşur,
  • Gün içinde uzun süre yürüyüşler yapıldığında ağrı hissedilir
  • Gün topuk ağrılarına da oldukça sık rastlanır.

Topuk dikeninin oluşmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan birincisi ayak yapısıyla ilgilidir. Özellikle düz tabanlarda, taban çökmesi olan kişilerde daha çok görülmektedir. İkinci olarak aşırı kilo yani obez hastalarda görülme olasılığı daha fazladır. Topuk dikeninin obez insanlarda görülme sebebi ayak, üzerine uygulanan yükü kaldıramamakta ve ayak tabanındaki zarların gerilmesi sonucu bu kemik çıkıntıları meydana gelmektedir.


Topuk dikeninin ortaya çıkarttığı ilk şikâyet sabah yataktan kalma ağrısıdır. Eğer kişi sabah yataktan kalktıktan sonra attığı ilk birkaç adımda ciddi derecede sıkıntı duyuyorsa ve bu ağrı birkaç adım attıktan sonra ortadan kayboluyorsa hastalığın tanısı konmuştur, hastada halk arasındaki adıyla topuk dikeni, tıbbi olarak plantar fascia denilen hastalık vardır. Bu tablonun ortaya çıkmasında ki en önemli etken, normalde gün boyunca belli bir gerginliğe sahip olan ayak altındaki tendomun gece uykudayken ayağımızın ön tarafa gitmesiyle beraber belli bir kısalığa gelmesidir. Bu kısalık normal şartlarda rahatsızlığı olmayan kişilerde sabah yataktan kalkıp, yere basma hareketine geçildiğinde tendom kendini uzatabildiği için hiçbir sorun yaratmamaktadır. Hastanın uzun süre bir yerde oturması sonucunda da aynı ağrının hafif bir formatı görülür.
Ayak altındaki tendomun gerilmesi sonucu tendomun topuğa bağlı olduğu kısımda oluşan yırtık ağrıya neden olabilir. Topuk dikeni tedavi edilmediği takdirde tekrarlayan bir rahatsızlıktır.
Hastalar doktora topuk ağrısı şikâyetiyle başvurduklarında hastalığın doğru tanı ve tedavisinin planlanabilmesi için hastalara birtakım testler uygulanır. Bunlardan en önemlisi hastanın yürüyüş analizini yapmaktır. Yürüyüş analiziyle hastalarda topuğun ne kadar yük aldığı ve alınan fazla yükün oluşmasında ayakta var olan bir basma kusurunun olup olmamasının değerlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü hastalığın tedavisi planlanırken eğer bir yürüme bozukluğu yok ise tedavi planlanmasında ön planda egzersizler var olacaktır. Eğer bir basma kusuru var ise ilk yapılacak şey ayakkabının içerisine konulacak olan bir tabanlıkla yürüme ve basma kusurunun ortadan kaldırılması sağlanacaktır.
Ayağın altındaki adalenin yeteri kadar çalışmaması aşil tendonunun kısalmasına ve yürüme bozukluğuna neden olur.
Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede  enflamasyonu söz konusudur. (Aşil tendinitis) Bu durum, sıklıkla, çok fazla koşma veya topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi sonucu ortaya çıkar. Topuk arkasındaki ağrı zamanla, yavaş olarak derinin kalınlaşmasına şiş ve kızarık bir hal almasına sebep olabilir. Topuğunuzun arka kısmının üzerinde topuk ağrısından dolayı dokunmakla hassas ve sıcak hissedilen bir şişlik (çıkıntı) gelişebilir. Ağrı, istirahattan sonraki ilk harekete başladığınızda ortaya çıkar. Varsa çıkıntı, normal ayakkabılar giydiğinizde canınızı yakabilir.
TEDAVİ
  • Topuk Dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattır.
  • Ayak veya topuk ağrısı geçinceye kadar, ayağınızın üzerindeki ağırlığı ortadan kaldırmaya çalışın.
  • Topuk Dikeni sorunununa  eşlik eden bir basma kusuru olup olmadığını yürüme analizi yaptırarak varsa mevcut olan yürüme bozukluğununa yönelik olarak yapılan kişiye özel tabanlıklar ile yürümesi ile ilgili tüm sorunlar giderilmeye çalışılmalıdır.
  •  Topuk Dikeni semptomlarınızı hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayın.
  • Sıklıkla bir doktor, size ibuprofen gibi steroid olmayan, antiinflamatuar bir ilaç kullanımını tavsiye ederek ayak ve topuk ağrınız için ilaç tedavisi uygulayabilir.
  • Aşil tendonunuzu ve plantar fasyanızı geren ev topuk dikeni egzersizleri ve programı uygulayarak , topuk dikeninizi tedavi etmek ve hastalığın nüks etme şansını azaltmak için en büyük destektir.

EGZERSİZLER

  • Bir dizinizi bir duvara karşı düz tutup topuğunuz yere basarken, diğer dizinizi bükerek, duvara yaslayın. Sizin topuk bandınız (aşil tendonunuz) ve ayak kavisiniz yaslanırken gerilecektir. On saniye bu pozisyonda kalın ve sonra gevşeyin ve ayakta düz durun. Her ağrıyan topuğunuz için topuk dikeni egzerzilerinizi yirmi kere tekrarlayın.
  • Ayırarak, bir ayağınızı diğerinden önde tutarak, öne doğru karşı tarafın üzerine eğilin. Dizlerinizi kırın ve topuklarınızı mümkün olduğu kadar yerde tutarak aşağıya doğru çömelin. Topuk bağınız ve ayak kavisiniz bu egzersizde topuklarınız yukarı çıkacak gibi gerilecektir. On dakika böyle kalın, gevşeyin ve doğrulun. Bu hareketi yirmi kez tekrarlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder