17 Ekim 2017 Salı

KALICI DÖVME SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Merhaba sevgili okurlar,

Yaz aylarının deniz,kum ve güneşle tüm yılın yorgunluğunu atarken bir yandan da tatil yörelerin eğlencelerinden de faydalanıyoruz.Hemen her yaz gittiğim yerlerde sokak aralarındaki dövme stüdyoları ilgimi çekmiştir.Birçokları gibi ben de yapılan kalıcı dövmelerin sağlığa zararlı olup olmadığını merak ediyorum.Bu nedenle ufak bir araştırma yaptım.Bu esnada dövmenin basit bazı figürlerden öte, kişiliği yansıttığını ve  kültürel bazı özellikleri sembolize ettiğini de öğrendim.

Araştırmalara göre; dövme yapma geleneği hayli eski. İÖ 2000'lerde Eski Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmış. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve Trakların da dövmeleri varmış. Eski Yunanlılar ve Romalılar, "barbarlara özgü bir uğraş" saydıkları dövmeyi suçlulara ile kölelere yaparlarmış. Hıristiyanlık inancında dövme yasaklanmış. Buna karşın ilk Hıristiyanlar, bedenlerine İsa'nın adını ya da haç desenleri taşıyan dövmeler yaptırmışlar. Aradan yüzyıllar geçince Avrupalılar dövmeyi unutmuşlar. 18. yüzyıl sonlarında denizaşırı gezilerde Amerika Yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövmeyle yeniden karşılaşmışlar. Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau kelimesinden almış. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazanmış. Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanılmış ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Dünya standartalarına sahip birçok dövme makinası bulunmakta,yine aynı şekilde tamamen steril edilerek üretilmiş iğneer ve boyalar günümüzd rahatlıkla satın alınabilmektedir.Dövme işlemi sırasında yapılan işin boyutu,renkleri,tasarımına göre,hem kullanılan iğneler farklılık göstermekte hem de yanında kullanılan diğer ekipmanlar,voltaj makinası vb. , ayarları da aynı şekle, işlem sırasında değişkenlik göstermektedir.Makinanın uç bölgesine takılan dövme iğnesi,ayağınızın altında bulunan pedal yardımıyla çalışırken,tamamen organik ve alerjik testlerden geçen boya da ,tek kullanımlık olan boya potları yardımıyla,makinanın uç kısmında,iğneyle beraber bulunan hazneye dolmaktadır.

İşlem derinin epidermis tabakasının altında ki katmanda yer alan pigment hücrelerine (1.5mm) boya enjekte edilerek uygulanmaktadır.İşlem sanıldığı kadar fazla acı vermemektedir fakat acı kişiden kişiye ve dövmenin yapıldığı bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Dövme yapılan bölge de dış hat(çizgi) çalışması yapılırken bölge de herhangi bir şekilde kanama olmaz fakat bazen doku sıvısı , vücudun iğne girmesine tepki olarak salgılanabilir.Bu kan değildir , zaten rengi de kandan çok fazla açık renktedir. Gölge , doldurma ve renk işlemi sırasında gözenekler çizgiye oranla daha fazla açılmaktadır yapılan işin boyutuna göre daha büyük iğneler de kullanıldığı için daha fazla doku sıvısı , çok nadir , parmağınız da ki ufak bir kesikten bile daha az şekilde kanla beraber salgılanabilir ve bu çok normaldir. Dövme işlemi standartlarına uymayan yerlerde ise , zaman zaman karşılaştığımız , üzerinden haftalar hatta aylar geçmiş olmasına rağmen tamamen iyileşememiş dövmeler yapılmaktadır.
Deriye dokundugunuz zaman yüzeyi elinize kabarıklık şeklinde gelmektedir ve bu doğru bir durum değildir çünkü deriyi gerektiğinden fazla deforme etmek bu duruma yol açar ve sağlık açısından riskleri bulunmaktadır.Standartlarına uygun yapılan dövmeler ise bakım süresi bittiğinde tamamen iyileşir ve hiç bir şekilde kabuk , kabarıklık olmadan , tamamen derinin alt tabakasına yerleşir ve yüzey tamamen ilk gün nasılsa o haline döner.
Bununla beraber dövme yapmayı bilmeden, gerekli sağlık önlemlerini almadan bu işi yapmaya çalışmak cinayete teşebbüsten farksız. Dövmenin uzman kişiler tarafından, steril iğneler kullanılarak uygulanması çok önemli.
Steril bir ortamda yapılmayan dövmelerin Hepatit A, B, C, AIDS ve frengi gibi bulaşıcı kan hastalıklarının bulaşmasının yanı sıra zehirlenme, deri hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği gibi tehlikeli rahatsızlıklara yol açabileceğİ bir gerçek.
Bu tip olumsuz durumlarla karşılaşmamak için dövme yaptırırken bazı konulara dikkat edilmeli. Kalıcı dövme yapımında kullanılan ve içinde boya olan iğne uçlarının tek kullanımlık olması ve çelikten yapılmış olması şart. Daha önce kullanılmış bir iğne ile dövme yaptırmak, bizden önce o iğnelerle dövme yapılan kişinin herhangi bir hastalığı varsa onun bize de geçmesine davetiye çıkarmakta.
Dövme yaptırılacak yerin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan izin belgesine sahip olması gerekmekte, bu belgeye sahip olmayan yerlerde hangi kimyasalların hangi şartlarda uygulandığının bilinememektedir.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız İzmit Dali Tattoo Stüdyo sahibi Serdar Dali ; dövmenin birçok insan tarafından kendini ifade etme tarzı olarak kullanıldığını ve çok sayıda insanın dövme yaptırmayı istediğini ancak sağlık konusunda bazı çekinceler yaşadıkları için tereddütte kaldıklarını belirtti.Yıllardır insanların kendilerini ifade edebilmeleri için çalıştığını belirten Dali,dövmenin steril koşullarda yapılması halinde herhangi bir sağlık problemine yol açmayacağını ancak dövme yapılacak stüdyonun ve kullanılacak aletlerin kesinlikle hijyenik olması gerektiğini vurguladı.
Gördüğünüz gibi bu yaz siz de uygun ortam ve ehil ellerde yapılması koşuluyla,istediğiniz dövmeyi yaptırabilirsiniz.Sağlıkla ve sağlıklı kalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder