23 Kasım 2014 Pazar

BAŞINIZ HİÇ BÖYLE DÖNMEMİŞTİR!!!


Merhaba sevgili okurlar,
Tansiyon değişiklikleri,sinirlilik hali,açlık,kullandığımız ilaçların yan etkileri,sarhoşluk hali,pozisyonumuzdaki ani değişiklikler gibi birçok nedenden dolayı hemen hemen bir çoğumuz baş dönmesi yaşamışızdır.Peki ya,bir topun içinde uçurumdan aşağı yuvarlansaydınız,daha öncekilere baş dönmesi der miydiniz?
Zorbing,  1996 yılında Yeni Zelanda'da keşfedilmiş olan, kişinin büyük bir plastik topun içine bağlandığı ve ardından da dik bir yamaçtan aşağı yuvarlandığı bir ekstrem spor. Bu sporu yapanlar, düşündüğünüzün aksine, böyle bir deneyimden genellikle yara almadan çıkıyorlar.
Zorbingde, Zorb adını verdikleri şeffaf plastikten yapılmış birisi üç diğeri iki metre çapında içinde hava boşluğu olan bir topla tepeden aşağıya yuvarlanılır veya su üstünde yürümeye çalışılır. Dıştaki top ile içteki topun arasındaki boşluk darbeyi azaltıyor, böylece ortalama 30 km hızla bir tepeden yuvarlanırken bir yerinizi kırmıyorsunuz. 2000 yılında patenti alınarak Zorb adında bir şirket kuran mucitlerden Andrew Akers'e göre bu sporun Yeni Zelanda'da icat edilmesinin sebepleri şu şekilde açıklıyor, “Dünyanın her yerine çok uzağız, o yüzden eğlenceli bir şeyler bulmamız gerekiyordu. Yeni Zelanda ‘da yaralanırsanız, devlet tüm tedavi giderlerini ödemekle kalmıyor, rehabilitasyon imkanı da sağlıyor. Bu yüzden ekstrem sporlar için ideal bir ülkeyiz”.
Zorbing yapan kişi, zorb yuvarlanırken içeriden dışarıya açılan bir delikle nefes alabiliyor ve top içinde bulunan bir sürü tutunma yeri ve koşumlarla dilerse kendisini sabitleyebiliyor. Aynı zorb'un içinde en fazla üç kişi olabiliyor ama en ideali iki kişilik takımlar halinde olmak. İçeriye monte edilmiş bir kamera ile kendinizi daha sonra izleyebiliyor ve eğlenceli halinize bir kez de dışarıdan bakabiliyorsunuz.
 Aslında bu topun tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır.1970’lerden beri küçük kemirgenler için yapılmış olan sert ve plastik tek katmanlı küreler olan Hamster topları üretilmekte ve satılmaktadır.Rusça bir makalede 1973 senesinde zorba benzer bir cihazdan bahsedilmiştir. 1980'li yılların başında , tehlikeli sporlar kulübü dev bir küre oluşturmuştur. İstenildiği gibi kullanılmayınca bu cihaz, sonunda bir yığın plastik kalıntıyı ve hurdayı karşılamak için kesilmiştir. İnsan küreler 1990 yılından bu yana medyada tasvir edilmiştir.İlk  Gladyatörlerden olan Atlaspheres çelik bir bilye kullanılarak havalandırılmıştır.
1994 yılında, Dwane van der Sluis ve Andrew Akers ,Zorbu oluşturmak için bir fikir üretmiştir.Ve bu fikirle beraber önce Zorb Limited şirketini sonra bu iş modelini dünya çapında tanıtmak ve geliştirmek için  franchising sistemini kurmuşlardır.2000 yılında, Van der Sluis yazılım mühendisi olarak kariyerine geri dönmek için şirketten ayrılmış, Akers Nisan 2006 yılına kadar CEO olarak şirkette çalıştırmaya devam etmiştir.Bu zaman zarfında,Zorb Avrupa franchise operatörü Michal Stemp ve Macar master franchise operatörü Attila Csato Zorb ile ilişkilerini kesmişlerdir.Downhill Revolution adlı kendi firmalarını yaratmışlar ve insan taşıyan Spinfizz adlı topu üretmişlerdir.
2001 yılından beri Oxford İngilizce sözlükte, Zorbing ve Zorbing Concise olarak geçen bu aktivite,saydam bir topun içindeki iç kapsül içine sabitlenmiş kişinin yüksek bir yerden yuvarlanması ve döndürülmesi olarak tanımlanmaktadır.
Zorbing dünyanın birçok yerinde uygulanmaktadır İngiltere , İskoçya , Galler, Kuzey İrlanda , Yeni Zelanda ,  İsveç , Estonya ,Avustralya , Kuzey Kutbu , Kanada , Çek Cumhuriyeti , Polonya , Slovak Cumhuriyeti , İsviçre , Japonya ,Hindistan , Phuket ,Tayland ve Slovenya  sadece bazıları. Amerika Birleşik Devletlerinde Wisconsin Dells , Pigeon Forge, Tennessee (yakınındaki Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı ) , Amesbury, Massachusetts ve Ski Roundtop, Pensilvanyada bu oyun için özel tesisler vardır .
Elbette her spor dalında olduğu gibi Zorbingde de bazen talihsiz kazalar gerçekleşebilmekte. 1990 yılında ÇEK Cumhuriyetinde bir öğretmenin öldüğü bir öğrencisinin de ağır yaralandığı kayıtlara geçmiştir.Ocak ayında dağdan Zorb ile inen birinin kontrolden çıktığı ve kayalara çarptıktan sonra donmuş bir göl üzerinde dakikalarca sürüklenmesi sonucu ağır yaralandığı da bilinenler arasındadır.Bu nedenle de güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartılmıştır.
Önemli olan adrenalin için kaç kişinin dağdan aşağı kontrolsüzce yuvarlanmak isteyeceği sanırım.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın..
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder