20 Kasım 2014 Perşembe

BİR YUNAN TANRIÇASI ,VAJINISMUS …


Merhaba sevgili okurlar,
Yunan mitolojisi, Yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanları hakkındaki hikâyelerden oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir. Bu mitolojide öyle çok tanrı ve tanrıça var ki ; saysam bitiremem. Zeus,Hera,Perseus, Oedipus,Theseus, Sentinus, Morpheus,  Nemesis, Triptolemus,Vajinismus… Bunlar arasında sanırım en baş belası tanrıça elbette Hera’dan sonra Vajinismus olsa gerek.Kadınlara karşı beslediği nefret nedeniyle aşk yapamamaları için fiziksel ve psikolojik olarak kadınları lanetlemiştir.
Bu laneti kadınların bazılarının cinsel ilişki sırasında,vajina  girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlayabiliriz.Hem psikolojik hem de fiziksel bazı nedenlerle görülebilir.
Genel olarak nedeni psikolojiktir.  Genç kızlara ergenlik çağından itibaren cinselliğin ayıp, kötü ve günah olarak anlatılması, kızlık zarının öneminin abartılması ve ilk birleşmenin acı veren, kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesi en büyük etkenlerdendir. Bazı durumlarda kişinin başından geçen tecavüz veya kötü cinsel deneyimler de vajinismus lanetinin sebebi olabilir. Hamile kalma, doğum veya kızlık zarının yırtılması gibi korkular da az görülmekle birlikte bu hastalığın psikolojik nedenleri arasında gösterilebilir.
·         Karşı cinsi ile birleşmekten korkma ve daha sonraki birleşmelere denemek istememe
·         Disparoni (birleşmenin ağrılı ve zor olması)
·         Cinsel birleşmenin yarım olması (vajina içerisine penisin sadece bir bölümünün girmesi)
·         Vajina içine tampon ya da pedin yerleştirilememesi
·         Vajina içerisine parmağın girmemesi
·         Jinekolojik muayenelere karşı çekingen olma
·         Tedavi amaçlıda olsa fitil benzeri ilaçları vajina içerisine sokamama tarzı belirtileri vardır.

Kişinin bu lanetten kurtulması ,tanısı kesinleştikten sonra bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Psikolojik olmayan vakaların problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikojeniktir. Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi,cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir.
GELELİM LANETİN ORTADAN KALDIRILMASINA…
Bu durumdan kurtulmak için mutlaka egzersiz yapmak gerekmektedir.Bu egzersizlerin en verimli şekilde yapılabilmesi için ortamın uygun olması gerekmektedir.Bu da çiftlerin arasındaki güven duygusuna bağlıdır.Kişi ve partneri arasındaki etkileşimin davranışları da etkilediği göz önünde bulundurulursa,bulundukları ortamın ne denli önemli olduğu da yadsınamaz.Kısacası ortamdaki tüm kaynaklar en ideal egzersizi yapmasını sağlayacak şekilde vajinismus kadını için düzenlenmiş olmalıdır.Başlıca üç egzersiz türü vardır.
1-Gerginliği ortadan kaldırma egzersizi:
Kadının bilinçli bir şekilde kasılması ve gevşemesiyle beraber hem duygularının ayrımına varabilmesi hem de kas kontrolünü öğrenmesi söz konusudur.İlk deneme için pelvik taban kasları yerine kol,bacak gibi kasları gerip gevşetmek daha kolay olacak ve diğer egzersizlere de hazırlayıcı zemin oluşturacaktır.
Örnek olarak ;  “Yere doğru uzanın ve egzersize başlamak için odaklanın. Zihninizde vücudunuzu hissedin ve rahatlayın. Vücuttaki tüm gerginliği atın. Önce ayaklara odaklanarak başlayın sonra uyruk, kalçalar, alt sırt, üst sırt, omuzlar, kollar, boyun ve en sonda başınıza odaklanın...”
2-Pelvik taban farkındalık egzersizi
Pelvik taban kasları (aşk kasları) kontrolünü sağlamanız vajinanınızın kontrolünü sağlamanız anlamına gelir.Vajinismusun sebebi de bu kaslardır.Ancak öncelikle bu kasların beynimizde ve zihnimizde farkındalığını artırmaya çalışmak gerekmekte.
Örnek olarak ; “Pelvik taban kısmını ve karın altını kasıp gevşetin.Aşk kasları vajinayı hafif açarak ve kapatarak hissedilir. Bu kasları tam anlamıyla rahatlatabilmek için derin karın solunumu yapmakta önemli bir faktördür.’’
3-Vajinal giriş genişletme egzersizleri
Bu son egzersizde vajina dışarıdan bir cisme hazırlanır. Çeşitli büyüklüklerde parmaklar, vajinal dilatörler veya vibratörler kullanarak yapılır. İşaret parmağıyla veya küçük dilatör ile başlanıp çift parmağa veya penise benzer bir büyüklükteki dilatör ile egzersizlere son verilir. Bu egzersiz kadının penetrasyona hazırlanmasını sağlar. Ayrıca, ağrısız ve acısız bir cinsel birleşme yaşayabileceği fikrinin zihninde oluşmasını sağlamaktadır. Böylece kadın cinsel birliktelikten zevk almaya odaklanır ve zevk alır. Parmak egzersizleri veya vajinal dilatörler, pelvik taban kaslarının yeniden eğitilmesinde yardımcı olur. 
Unutulmaması gereken, cinselliğin  tamamen beyinle ilgili bir süreç olduğudur. Cinsel organlar denildiğinde akla penis ve vajina gelir ve toplumda cinselliğin penis-vajina birleşmesinden ibaret olduğuna dair yaygın bir yanlış inanış vardır. Oysa ki ;en büyük cinsel organımız beyindir, çünkü cinsellikten alınan haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Eğer kişinin cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri varsa, cinsel ilişkiden haz alması da zordur. Tanrıça da olsa Vajinismus’u yenebilirsiniz.Her şey beyninizde bitiyor.

Sağlıklı ve sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder