21 Kasım 2015 Cumartesi

BALIK MEVSİMİNDE YENMELİ...

Harvard Üniversitesi uzmanlarının balığın sağlığa etkileri üzerine yaptığı çalışma, balığın insan vücuduna olan faydalarını ortaya koydu. Son 20 yılda bu konuda yapılan araştırmaları bir araya getiren uzmanlar, balığın yararları yanında zararının çok az olduğu sonucuna vardı. Araştırma sonuçlarına göre balığın faydaları saymakla bitmiyor. Araştırmalar, balık yemenin kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azalttığını ortaya koyuyor. Yağlı balığın daha fazla omega3 içermesi nedeniyle de sağlığa daha yararlı olduğu çalışmadan çıkan bir başka sonuç. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için hafta iki öğün balık yenmesini tavsiye ediyor.
Peki hangi balık türünü hangi aylarda yemek hem besleyicilik hem lezzet açısından daha mantıklı?
Bildiğiniz üzere gelişen soğuk depo üniteleri ile birlikte mevsiminde olmasa bile herhangi bir balığı tüketmek mümkün. Ancak uzmanların dediğine göre dondurulmuş balık her ne kadar içeriğinden çok fazla bir değer kaybetmese de yine de denizden yeni çıkmış gibi de olmuyor. Bu durum lezzeti içinde geçerli.

Haftada en az iki kez balık tüketilmesi tavsiye edilmekte. Aynı zamanda balık dolapta çok tutulmadan tüketilmeli. Alındığı gibi yapılmalı. Ülkemizde kişi başına yıllık tüketim 8 kilogram ile pek çok ülkeye göre oldukça düşük. Aslında mevsimin de fazlasıyla ekonomik fiyatlara da taze balık alabilmek mümkün. İşte bu sebeple hangi mevsimde hangi balık çok çıkar sorusu bu sebeple önemli hale geliyor. Arz-talep dengesi gereği balığın çok olduğu aylarda o balık ekonomik bir fiyata düşüyor. 
YARARLARI
Balığın Göz Sağlığına Faydaları:Göz en önemli duyu organlarımız arasında yer almaktadır. Gün içerisinde hatta yaşam boyunca pek çok dış etkene maruz kalmakta bu da göz sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca çocukluk çağında ki yeterli miktarda A vitamini ve fosfor tüketilmemesi de gözün gelişimini etkilemektedir. İleriki dönemlerde göz sağlığını tehdit eden bu durum göz hastalıklarına da kapı aralamaktadır. Göz bozukluğu başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanın temelinde sağlıklı beslenme ve gerekli olan vitamin ve minerallerin alınması bulunmaktadır. Balık ise göz sağlığı için tahmin edilenin çok daha üzerinde önemlidir. Hafta da en az 2 kere balık tüketenlerin göz hastalıklarına yakalanma riski azaltmakta ve gelişme çağında gözlerin gelişimini sağlıklı olarak tamamladığı görülmektedir. Bu önem sadece yetişkinler ya da çocuklar için değil hamilelerinde bol miktarda balık tüketmeleri yine uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Balığın Zihin Üzerindeki Faydaları: Fosfor ve Omega yağları balıkta bol miktarda bulunmaktadır. Kişilerin zihinsel gelişimleri anne karnın da dengeli ve sağlıklı beslenme ile başlamaktadır. Ve doğumun ardından da bu zihinsel gelişim devam etmektedir. Zihinsel gelişimin tamamlanması ve bu gelişimin pozitif yönde sağlanması balık içerisinde yer alan besin öğeleri ile en üst seviyede sağlanabilmektedir. Yine yaşın ilerlemesi ile birlikte hafıza kaybı, Alzheimer gibi hastalıklar ile karşılaşma riski de artmaktadır. Oysaki hafta da iki ya da üç kez balık tüketilmesi bu tip rahatsızlıklar ile karşılaşma riskini de azaltmaktadır. Ayrıca balık felç riskini de % 10 – 15 oranında azaltmaktadır.
Balığın Çocuk Sağlığına Faydaları: Çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmeleri ilerleyen zaman da onların zihinsel ve bedensel faaliyetleri üzerinde ki etkileri tartışmasızdır. Her anne baba çocuğunun daha sağlıklı ve aktif olması için çaba harcar. Ancak kimi zaman bazı noktalar bazı besinler ihmal edilebilmektedir. Balık çocukların gelişimde çok önemli bir yere
Balık Kalp Hastalıklarını Önler: Amerika ve Danimarkada yapılan araştırmalar düzenli olarak balık tüketen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin %50 oranında azaldığını ortaya koymuştur. Balığın bol miktarda içerdiği Omega-3 yağları ayrıca kandaki yağ düzeyini dengeler.
Balık Alzheimer Riskini Azaltır: Haftada bir kez bile balık tüketmek büyük oranda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Balığın zihin üzerinde faydalarından yazının başında bahsetmiştik fakat özellikle Alzheimer hastalığını engelleyici özelliğinin olduğunu vurgulamak için yeni bir başlık açarak özellikle bu hastalığa yakalanma riskini düşürmeniz için önemine vurgu yapmak istedik. Balığın Alzheimer hastalığını azalttığına dair bir çok bilimsel araştırma sonucu vardır.
Cilt ve Saç Sağlığını Korur:  Balığın bol miktarda içerdiği omega-3 yağları saç ve cilt sağlığı içinde büyük önem taşımaktadır. Bu konuyla alakalı yapılan bilimsel araştırmalar bir cilt hastalığı olan sedef hastalığına karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca balık saç salığının korunmasına yardımcı olan besin ve mineraller içerir.
Sinir Sistemi için Faydalıdır: Özellikle depresyon sorunu yaşayan kişilere verilen ilaçlar da omega-3 yağlarının içermesine dikkat edilir. Balık bol miktarda omega-3 yağı içerdiği için depresyonla mücadeleyi arttırıcı özelliği vardır. Bazı sağlık uzmanları kapsül halinde hamilelik ve hamilelik sonrası balık yapı kapsülleri önermektedir.
Balık Spermleri Güçlendirir: Balığın diğer meyve ve sebzelere göre spermeleri güçelndirme noktasında daha etkili olduğu bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuştur.Bu yüzden erkeklerin düzenli olarak balık tüketmeleri bir çok faydası dışında sağlıklı sperm oluşumuna katkıda bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder