22 Kasım 2015 Pazar

TÜKETİLEN KIRMIZI ETİN MİKTARI ÖNEMLİ !!!

Etİnsanlardahayvanlarda deri ile kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan tabakaya,    kasaplıkta ise hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesine denir.
Et, protein bakımından oldukça zengin olduğundan ve damak zevkine uyduğundan Türkiye'de sıkça tüketilen bir besin kaynağıdır. Sığır eti ve Koyun eti en çok tüketilen et türü olsa da yavruları olan dana ve kuzu da oldukça rağbet görmektedir. Yine bu gruba giren Keçi, Deve ve Geyik gibi etler ise gerek ekonomik koşullar, gerekse geleneksel alışkanlıklar nedeniyle fazla tercih edilmez. Kırmızı Et grubuna giren bu etler dışında tavuk ve balık eti tüketimi de oldukça yaygındır. Son yıllarda ülke çapında hindidevekuşu ve off-shore yetiştirilen kültür balıkları gibi alternatif beyaz et türevleri de ciddi anlamda pazar bulmaya başlamıştır.

Etin Besin Değeri:
Etin besin değeri yüksektir. 100 gr ette 15-20 gram protein bulunur. Etin içinde ayrıca bol miktarda demir, fosfor, bakır elementi başta olmak üzere A, D ve B kompleks vitaminleri vardır.
Özellikle karaciğer A ve D vitamini yönünden oldukça zengindir.
Etin Özellikleri:
Etle beslenirken etin özelliklerini bilmekte fayda vardır. Eti üç sınıfa ayırmamız gerekir. Bunlar hafif etler, yarı hafif etler, ağır etlerdir.
Hafif etler: Dana, piliç ve tavşan eti ile karaciğer ve beyin hafif ettir. Bunların sindirimi kolaydır. Bu etlere hafif etler denir.
Yarı hafif etler: Bu etler sınıfına koyun eti, sığır etinin bazı parçaları girer. Bu etler hafif etlere göre sindirimi biraz zordur ve hafif yağlıdır.
Ağır Etler: Kaz ve ördek eti ile koyun ve sığır etinin yağlı kısımları ile domuz etinin tamamı ağır etler sınıfındandır. Sindirimi zordur. En ağır ve sindirimi zor olanda domuz etidir.
Etin Faydaları Nelerdir:
Etin faydası küçümsenemeyecek kadar fazladır. İnsanların yaşamlarını idame ettirmeleri için iyi ve sağlıklı beslenmesi için etle beslenmek şarttır.
Aşırı tüketilmemesi gereken kırmızı etin faydaları arasında en önemlisi kansızlığa karşı etkili olmasıdır. Kırmızı etin içerisinde yüksek miktarda bulunan demir minerali vücudu kansızlığa yani anemi hastalığına karşı korur. Düzenli et tüketimi sayesinde özellikle kadınların ve gelişme çağındaki çocukların sık yakalandığı bu rahatsızlığa yakalanma riski azaltılabilir. Kırmızı etin faydaları arasında önemli olan bir diğeri de dokular üzerindeki etkileridir. Kırmızı ette bulunan protein, dokuların gelişmesini ve tamirini sağlamaya yardımcı olur. Yüksek protein içermesinden dolayı sporcular tarafından sıklıkla tüketilmeye çalışılan kırmızı et, kasların kuvvetlenmesini ve gelişmesini sağlar. Bağışıklığı güçlendiren en önemli besin kaynaklarından biri olması da kırmızı etin faydaları arasında sayılabilir. Hamilelik döneminde hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için kırmızı et tüketilmesi gereken besinler arasındadır.  Sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunan kırmızı etin faydaları için hafta da en az iki kez tüketilmesi yeterli olabilir. Haftalık et tüketim miktarı kişinin yaş, kilo ve enerji kaybı gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Beslenme programında mutlaka yer verilmesi gereken kırmızı et, diğer birçok besinde olduğu gibi aşırı tüketilmemelidir. Kırmızı etin aşırı tüketimi kolesterolün yükselmesine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin artmasına neden olabilir.
Vücudumuz için gerekli olan proteinin en zengin kaynaklarından olan kırmızı etin faydaları için haftada iki kez tüketmek yeterli olabilir. Tükettiğiniz etin az yağlı olması kadar pişirme yöntemleri de önemlidir. Eti kızartmak yerine haşlamak, ızgara yapmak veya fırında pişirmek, sağlık açısından daha faydalıdır. Ayrıca sindirimi zor olan kırmızı et iyice çiğnenmelidir. Günümüzde sıkça tüketilen salam, sosis, sucuk gibi ürünler kırmızı et yerine tüketilmemelidir. Birçok kimyasal işlemden geçen bu ürünlerin yararından çok zararı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder