12 Kasım 2015 Perşembe

HAMİLELİKTE KLİNİK PİLATES


Annelik aslında oldukça kendine has ve özel bir durumdur yani her anne adayı, içinde bulunduğu koşullara bağlı olarak bu olayı diğerlerinden daha farklı bir şekilde yaşar. Ama yine de bazı değişimler vardır ki bunlar normal seyreden tüm hamileliklerde benzer şekilde yaşanırlar. Annenin yaşayacağı fiziksel ve psikolojik değişimler hakkında önceden bilgi edinmesi ise hamileliğe daha bilinçli ve pozitif yaklaşmasını sağlar.
Hamilelikte yapılan egzersizlerin oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Hamilelik durumunda pilates kişide belli amaçlara yönelik yapılabilir. Bunlar;
Hamilelik Boyunca Annenin Bedensel Uygunluğunu Korumak
Anne adayının doğum sırasında ortaya çıkabilecek ağrı ve korkusunu azaltmak:
Doğum sonu normale dönüşü kısaltmak üzere doğum öncesi – doğum sonrası egzersizler ile kas tonusu, kalp damar sistemi uyumu ve anne adayının kendine güvenini sağlamaktır.
Neden Hamilelikte Pilates?
hamile2Pilates, doğum öncesi, sırası ve sonrasında kadını güçlendiren, doğuma hazırlayan vedoğum sonrası eski formuna hızlı bir şekilde dönmesini sağlayan sistemdir. Pilates, özellikle bel ve karın kaslarını çalıştırarak omurgayı rahatlatır. Böylece güçlenen kaslar, ağırlığı paylaşarak omurgaya destek olurlar. Pilates’in 5 temel felsefesi vardır. Bunlar: Konsantrasyon, nefes, kuvvet, hareket akışı ve gevşemedir.
Pilates’te yapılan esneme egzersizleri, kasılmaları rahatlatıp, tutulma ve ağrıları azaltır. Nefes egzersizleri, karın içi basıncın artması ile diyafragma kasının, göğüslerin büyümesi, göğüs ve sırt kaslarının kısalması ve hormon etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlarken; normal doğum icin iyi bir hazırlıktır. Aynı zamanda, egzersizler; hem doğum esnasında annenin daha rahat olmasını hem de güçlenen rahim kasları doğum sonrasında rahmin kendini daha çabuk toplamasını ve cinsel hayatın normale dönmesini sağlar. Ayrıca, el ve ayak bileklerindeki ve bacaklardaki ödemin atılmasına, şişliklerin inerek derinin rahatlamasına ve kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur. Amerika’da yapılan bir araştırma; hamilelikte yapılan egzersizlerin, anneye olduğu kadar bebeğe de yararlı olduğunu ortaya koydu. Kansas City Üniversitesi’nden Dr. Linda E. May ve ekibi tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; hamilelik süresince egzersiz yapan annelerin bebeklerinin otonom fonksiyonları, yapmayanlara göre daha iyi çalışıyor. Otonom sinir sistemi; vücuttaki kalp atışı, tansiyon, nefes alma oranı ve iç organların fonksiyonları gibi istem dışı faaliyetleri kontrol ediyor.
Hamilelikte Pilates Uygulamasına Ne Zaman Başlanmalı?
Hamilelerde Klinik Pilatese, gebeliğin istenilen zamanında başlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder