19 Kasım 2015 Perşembe

SİYATİK DE ARADA YALAN SÖYLER !!!

Kalça arka kaslarının en önemlilerinden biri piriformis kasıdır. Bu kasın altından, pelvis (leğen) kemiği oluğundan çıkan siyatik sinir geçer. Siyatik sinirin çeşitli nedenlerle piriformis kası ile leğen kemiği arasında sıkışmasına piriformis sendromu veya siyatik sinir sıkışması hastalığı denir. Siyatik sinir sıkışması, ani veya sürekli hafif travmalar nedeni ile yumuşak doku travmasının meydana gelmesi ve bu dokunun altında seyreden siyatik sinire bası oluşturarak onu hasarlaması olarak tarif edilebilir.

Bel fıtığıyla karışabilir

Bacak arkasında, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, yürümede zorluk gibi belirtileri sebebiyle bel fıtığıyla karıştırılabilir.
Piriformis Sendromunun iki tipi  vardır. Birincisi; yapısal olarak piriformis  kasının kısa olmasından kaynaklanır. Erken dönemde piriformis kasını uzatıcı ve germeyi sağlayıcı uygun egzersizler ile problem önlenebilir.
İkincisi;  travma veya bölgesel kan dolaşımının azalmasıyla kasın spazma  girmesiyle oluşur..Sebebi belirleyerek tedaviyi düzenlemek gerekir.

Piriformis kasında,bel omurga veya kaslarındaki  problemler, yanlış yapılan egzersizler,ani ve ters hareket, uzun süreli oturmak( oturarak çalışma, uzun süre yolculuk ,bisiklete binmek) ya da aşırı kullanımdan dolayı kas spazmı oluşur.kastaki kasılma altındaki siyatik siniri sıkıştırarak, ağrı ve his bozukluklarına yol açar
Belirtileri;

Bel ağrısı, kalça ağrısı, uyluk ağrısı, bacağın arkasına vuran ağrı sık görülür. Bazen de siyataljiler olabilir. Sert zeminlere oturmakla ağrı artar. Ayağa kalkmak ağrıya neden olabilir. Aynı taraftaki ayakta dışa dönme olabilir. Kalça iç rotasyonda da iken alt ekstremitenin abduksiyonu (orta hattan uzaklaşma) kısıtlıdır. Ağrı daha çok uylukta hissedilir. Siyatik sinir basısı varsa bacağa ve ayağa vurur. Bu durumda radikülopati ile karışabilir. Pudendal sinir tutulumu varsa perine (cinsel organların bulunduğu bölge) ağrı ve seksüel ilişki esnasında ağrı olabilir.
Nedeni
 Mikro/makro travmalar sonucu ortaya çıkan yumuşak doku travmasıdır. Kalça eklemine yapılan ameliyatlar ve ortopedinin protez operasyonları da siyatik sinir ve piriformis kasının yaralanmalarına inflamasyonlarına vede kas spazmına neden olabilir. Uzun yürüyüş, koşma gibi kasın kötü kullanımı / kasa direkt bası oluşturan sert zemine oturma/ dar kıyafetler mikrotravmalara neden olur. Bu şekilde oluşan direkt kompresyona; sık sık sert zemine oturup kalkmakla oluşan vale nöriti de örnek olabilir. Darbeler sonucu oluşan yerel kanamalar ise makrotravmalara örnektir. Piriformis sendromu ile ilişkili şikayetler, siyatik sinirin sıkışması ile meydana gelir. Bu sıkışma birçok nedenden dolayı olabilir. Aşırı kullanma/ tekrarlayan travmaya bağlı olarak piriformis sendromu oluşabilir. Akut travma ile de çok çeşitli piriformis sendromları tanımlanmıştır. Uyluğa gelen kaba bir darbenin kanamaya neden olduğu görülmüştür. Siyatik nöropati genellikle enjeksiyonlardan hemen sonrada ortaya çıkabilir ve çoğunlukla ağrısızdır. 
Piriformis Sendromu’nun tedavisi nasıl yapılır?

Rehabilitasyonda piriformis kasının uzatılmasına çalışılır. Bunun için germe egzersizleri ve pilates, uygulanan yöntemler arasındadır. Hastaya ayrıca ağrıyı ortaya çıkaracak aktivitelere kısıtlama getirerek günlük yaşam düzenlemeleri de tavsiye edilir. Bağdaş kurarak oturmak, uzun süre sert zeminde oturmak, sıçramalı sporlar yasaklanır. Her sabah evde germe egzersizleri yapması istenir. 

Son yıllarda popülarite kazanan manipülatif rehabilitasyon programları ile sinir ve kas mobilizasyon tedavileri ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. İlaç tedavisi kısmen etkilidir. Ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi eşliğinde kortizon enjeksiyonun başarılı olduğuna dair yayınlar mevcuttur.  Cerrahi tedavi, fizik tedavi ve enjeksiyona rağmen geçmeyen ağrısı olan hastalarda gereklidir. Kas, uyluk kemiğine yapıştığı yerden kesilerek gevşetilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder