21 Aralık 2015 Pazartesi

DÜZ TABANLIK BEL AĞRISI YAPIYOR !!!

Merhaba sevgili okurlar,

Ayaklarınız çabuk yoruluyorsa ya da uzun süre ayakta kalmakla ağrı gelişiyorsa, topuğunuzun veya orta ayağınızın etrafında hareket etmek veya ayak parmaklarınızın üzerinde ayakta durmak sizin için zorluk yaratıyorsa bir ortopedi uzmanına danışmanızda yarar var; çünkü siz de düztabanlık söz konusu olabilir.Düz tabanlığı anlamak için ayak yapısından ve görevlerinden bahsetmek gerekli biraz.

Ayağın görevlerinden birisi de vücudun yük taşıma yeteneğine yardımcı olmaktır .Ayak, her yere basma hareketi esnasında topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına yardımcı olur. Bu yaylanma hareketini sağlayan en önemli bölge, ayağın iç yanında bulunan iç kavis (ark) tır. Bu iç kavisin olmayışına düz tabanlık denir.Bu hastalarda topuktan öne doğru aktarılması gereken yük aktarılamadığı için çeşitli sorunlar oluşur.

Pes planus, ayağın medial longitudinal arkında yük verme sırasında düzleşme olarak tanımlanan ve ortopedi pratiğinde çok sık karşılaşılan bir klinik tablodur. Düztabanlığı kabaca iki ayrı grupta değerlendirebiliriz. Biri çocukluktan itibaren var olan düztabanlık, diğeri ise ‘erişkin tipi’ denilen, çocukken ayakları normal olan birinde 30’lu yaşlardan itibaren düztabanlık gelişmesidir.
Çocuklarda bu sıklık genellikle çocuğun şikayetinden veya klinik semptomlardan değil ailenin ayağın şekli ve ilerde neden olabileceğini düşündükleri yürüme bozukluğu ile ilgili endişelerinden kaynaklanmaktadır.

Doğumda bütün bebeklerde pes planus vardır. Sağlıklı bebeklerin ayaklarında medial longitudinal ark 3 yaşına kadar görülmeyebilir. Büyümeyle beraber kemiklerin ve midtarsal eklemlerin gelişimine bağların kuvvetlenmesi de eklenerek medial ark oluşur. Pes planus nedenleri arasında bağ laksitesi, ayağın nöromusküler gelişimi, ayak
tabanında cilt altı yağ dokusunun fazlalığı sayılabilir.
Bağ laksitesi genellikle aileseldir ancak Marfan, Ehler-Danlos veya Down sendromları ile birlikte de görülebilir. Ayırıcı tanıda düşünülmesi gerekenler kalkaneovalgus ayak, doğumsal vertikal talus, peroneal spastik pes planus ve paralitik pes planusdur.

Belirtiler nelerdir?

* Ayak zaman içerisinde yavaş yavaş deforme olur. Bu ilerleyici bir durumdur ve ilerleme hızı kişiden kişiye, kullanım ve genetik yapısına bağlı olarak değişir.

* Ayağın iç tarafındaki çukurluk çökmeye başlar, başparmağın tırnağı daha önce tavana bakarken artık diğer ayağa doğru bakıyordur, topuk yavaş yavaş dışa doğru kaymaya başlar. Deformite arttıkça ayağın orta-iç tarafında bir çıkıntı oluşmaya başlar. 

* Kişi o ayağı üzerinde tek ayak parmak ucuna kalkamaz veya kalkmakta zorlanır.

Düztabanlık hastalığı belirtileri erken yorulma, ayaklarda sık ağrı, içe basma ve dizlerin birbirine çarpması ve bununla birlikte bel ağrıları görülmektedir. Yaş ilerledikçe ise; ayaklarda şekil bozukluğu ve bel kısmında kireçlenme görülür. Ayrıca yürümede bozuklukta görülebilmektedir.

Düztaban olan kişiler, ayakkabı seçerken içi doldurulmuş ayağa destek veren ayakkabı seçilmelidir. Kişiler yumuşak topuklu ayakkabılar giymelidirler. Çok topuklu ayakkabılar bel rahatsızlıklarına, az topuklular ise diz ağrılarına neden olabilir. Ayrıca geniş ayakkabılar tercih edilmeli, ayakkabının ön bölümü ayağı sıkmayacak şekilde olmalıdır.

Tedavisi nedir?


Ağrısız düz tabanlıkta tedavi ihtiyacı söz konusu değildir. Ağrılı olanlarda

·         Ayakkabı değiştirme (ayakkabı modifikasyonu),

·         Ayak kavsini destekleyen tabanlık veya ortez kullanımı

·         Ağrıyı hafifleten antiinflamatuar ilaçlar kullanımı,

·         Ağrıyı azaltmak için eklem içersine kortikosteroid enjekte etmek,

·         İstirahat ve buz,

·         Fizik tedavi seçenekleri vardır.

Bazı vakalarda, problemi düzeltmek için cerrahi gerekebilir. Cerrahi yöntemler; ağrıyı hafifletmede ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabilir.

·         Artrodez veya ayak ve ayak bileğindeki, bir veya daha fazla kemiğin, beraber kaynaştırılması (füzyon),

·         Osteotomi veya kemiğin, doğru olarak dizilmesi için, kesme ve yeniden biçimlendirme,

·         Eksizyon veya kemiğin veya kemik çıkıntısının çıkartılması

·         Sinovektomi veya tendonu kaplayan kılıfın temizlenmesi,

·         Tendon transferi veya bir parça tendon kullanarak, bir başka tendonu uzatmak veya yerini değiştirmek.


Sağlıklı ve sağlıkla kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder