24 Aralık 2015 Perşembe

ZEHRİ İÇİNİZE ÇEKİYOR VE DUMANINI SESSİZLİĞİN İÇİNE USULCA BIRAKIYORSUNUZ…


Merhaba sevgili okurlar,

Bugün bir film eleştirisini okurken,yönetmenin filmi tariflerken iyi bir benzetme yaptığını fark ettim. Yönetmen biraz daha derine iniyor ve sigara içer gibi izlemenizi sağlıyor filmi.’’Zehri içinize çekiyor ve dumanını sessizliğin içine usulca bırakıyorsunuz, içinize dolan tarifsiz rahatsızlığı hissederken karıncaların bedeninizde dolaştığını söylüyor zihniniz size.Film, hissettirmek istediği acıyı en saf haliyle ciğerlerinize dolduruyor. Vücudunuzun gerildiğini, başınıza ağrı girdiğini ve acının sizi karanlık tarafa yavaşça çektiğini hissediyor, kendinizi gergin bir şekilde acının kollarına bırakıyorsunuz. Filmin sonu geldiğinde ise melankolik bir uyuşmuşluk hali yaşıyor, sarsılıyorsunuz.’’

Ne kadar da güzel tariflemiş filmi.Sigara içenler bilirler bu tarifi ve hissettirdiklerini.Zehir olduğunu bile bile de devam ederler sırf bu hissin verdiği anlık mutluluğu tadabilmek için,zehri ciğerlerine çekmeye…

 M.S ve 18. yüzyılda Avrupa'ya İspanya yoluyla Amerika Kıtası'ndan geldiği sanılan bu zehir,ilk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kağıda sarılarak içilmeye başlamıştır.Öfori etkisi için içilen sigara zamanla fiziksel bağımlılık yapmaktadır.İçindeki nikotinin bağlandığı vücutta olan nikotinik reseptörler sigara içildikçe artar ve zamanla bunları rahatlatmak için içilen miktar da artmaya başlar.Sigara bırakıldığında bu reseptörler rahatsız olur ve bir süre yoksunluk sendromu belirtileri görülür.Sonrasında bu belirtiler azalır.Sigara kesin olarak bırakılması gereken bir zehirdir.

SİGARANIN İÇİNDEKİ ZEHİRLİ MADDELER

Bu maddeler kanserojendir ve en tehlikelileri arsenik,benzin,kadmiyum,hidrojen, siyanid,toluen, amonyak ve propilen glikoldur.
-       Polonyum(kanserojen)
-       Radon(radyasyon)
-       Metanol(füzeyakıtı)
-       Toluen(tiner)
-       Kadmiyum(akü metali)
-       Bütan(tüpgaz)
-       Ddt(böcek öldürücü)
-       Hidrojen siyanür(gaz odaları zehiri)
-       Aseton(oje sökücü)
-       Naftalin(güve kovucu)
-       Amonyak(tuvalet temizleyicisi)
-       Karbonmonoksit(egzoz gazı)
-       Nikotin
-       Dibenzakridin(zehir) ve 3.885 toksik madde

Sonuçta ciğerlerde oluşan madde katran (asfalt) dır.


ZARARLARI
* Öncelikle sigaranın en büyük zararını %10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebek görür.
* Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve buda enfeksiyon kapma riskini artırır.
* Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.
* Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.
* Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.
* Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur.
* Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür.
* Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.
* Koku alma duygusu azalır.
* Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı,erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülür.
* Gözlerde katarakt yada körlük meydana gelebilir.
* Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür.
* Cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliği meydana gelir.
* Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur.
* Sigara, deri yapısının bozulmasına ve kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaraların iyileşmediği görülür.
* Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.
PASİF  İÇİCİLİK
Sigara kullanan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunan kişiler edilgen (pasif) içici olarak adlandırılır ve sigaranın zararlarından genellikle içen kişiden daha çok etkilenirler. Bu durumu biraz olsun engellemek için toplu olarak bulunulan yerlerde içen ve içmeyen kişileri ayrı ortamlarda tutmaya yönelik çalışmalar vardır. Örneğin birçok restoranda sigara içilen ve içilmeyen bölümler ayrılır. Toplu taşım araçları ve bazı kapalı mekanlarda hiç içilmez. Ancak bu önlemlere rağmen sigara açık havada bile içmeyenlere zarar vermekte ve rahatsız etmektedir
. 
Tabii ülke kalkınmasına katkıda bulunmak istiyorsanız tüm bunlara rağmen sigara kullanmaya devam edebilir ve yaşamınızdan vazgeçebilirsiniz.Hollanda da 2007 de yapılan bir araştırmaya göre sigara içenler ve obezler daha az yaşadıkları için kısa dönemde sağlık masrafları çok olsa da uzun dönemde sağlıklı kişilere göre masrafları daha az olmaktaymış.Kısacası Hollanda hükümeti sigara içenlerden kişi başına 50.000 USD  kar etmekteymiş.Yine de her insanın yaşam kalitesini koruması ve daha sağlıklı olabilmesi adına bu zehirden kurtulabilmesini ümit ediyorum.

Sağlıklı ve sağlıkla  kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder