8 Aralık 2015 Salı

YANLIŞ AYAKKABI SEÇİMİ CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR !!!

Merhaba sevgili okurlar,
Geçmiş zamanlarda ayak küçültme bir gelenekti.Kadınlar için ayak küçültme iyi olarak algılandığı için 6 yaş ya da daha öncesinden ayak bandajla sarılırdı.Ve ayak ilerleyen dönemlerde büyümez,küçük kalırdı.Kadınların giydikleri özel ayakkabılara ‘’altın lotus’’ deniliyordu.Özellikle Çin’de kadınlar arasında bu gelenek 20.yy somlarına kadar devam etti.Bu gelenek artık olmasa da bunun sonuçlarını yaşayan yaşlı Çinliler var.
Günümüzde ise kadınların çoğu moda ve popüler kültürün dayatmaları uğruna sivri burun ve topuklu ayakkabılar giymektedir.Bunun en sık görülen sonucu ise; HALLUKS VALGUS  adı verilen ayak baş parmağındaki şekil bozukluğunudur. "Halluks", ayak başparmağı demektir. "Valgus" ise deformitenin vücudumuzdan uzaklaşan yönde olduğunu anlatmaya yarayan anatomik bir terimdir. Normalde ayak aksına paralel, düz durması gereken ayak başparmağımız, Halluks Valgus'ta ikinci parmağa yani ayak dış tarafına doğru yön değiştirir ve döner. Bu durumda, ayak başparmağının biraz yukarısında bir şişlik oluşur. Bunyon ayakta Halluks valgus deformitesine bağlı ortaya çıkan başparmak etrafında ki şişliğe verilen isimdir.Başparmak eklemi etrafında eklemi korumakla görevli olan yağ yastıkçığı deformite sonucunda ayakkabı içinde basınç altında kalan bölge olur ve buna bağlı olarak reaksiyonel bir büyüme olur.doku büyüdükçe ayakkabı basıncı artar ve şişlik kızarıklık kalıcı bir hal alır.
Nedenlerine bakılınca sıklıkla ayağa uygun olmayan , ayak baş parmağını doğal olmayan bir pozisyonda sıkan özellikle dar, sivri burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesi,artrit ve polio(çoçuk felci)gibi hastalıklar sayılabilir. Bunyon formasyonunda genetik sıklıkla bir rol oynar. Fakat bütün bu nedenler bunyonların sadece ufak bir yüzdesini kapsar. 
Bunyonlar kadınlarda erkeklere oranla dokuz misli daha fazladır. Ayaklarımızda görülen birçok problemin kaynağı aşırı veya uygunsuz basınç ve sürtünmedir. Ayağımızın ön tarafı, etrafı ince yumuşak doku ile çevrilmiş sert ince kemiklerden oluşur. Topuklu ayakkabı giydiğimizde vücut ağırlığımızın %70-90'ı, başparmak ile onun hemen yukarısındaki ince uzun tarak kemiğimiz (1. metatars) arasındaki ekleme (MP eklem) biner. Bunyon denilen şişlik de tam burada oluşur. Kemikler üzerindeki en ufacık bir çıkıntı veya şişlik durumu daha da kötüleştirerek kısır döngü yaratır. Vücudumuz bu duruma ciltte nasırlar ve cilt altı dokusunda kalınlaşmalar meydana getirerek tepki verir. "Bursit" dediğimiz ağrılı enflamasyonlar (mikrobik olmayan iltihaplı durum, yangı) olur, şişlikle beraber kızarıklık meydana gelir. Ağrıyı gidermenin yolu basıncı gidermektir. Bu da ya dışarıdan ayakkabımızı modifiye ederek veya içerden cerrahi olarak çıkıntı ve deformiteyi düzelterek yapılır.
Halluks valgus’un ilerlemesini engellemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılan bir takım cihazlar vardır, ama bunlar hastalığı tedavi etmediği gibi ilerlemesi de engellemez.Halluks valgus'un tek tedavisi ameliyattır.Bu nedenle siz siz olun giydiğiniz ayakkabıya dikkat edin.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder