15 Aralık 2015 Salı

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN NEDENİ SAĞLIKSIZ DİŞLER!!!

Merhaba sevgili okurlar,

Günümüzde estetik ,güzellik ve sağlık  ile ilgili konulara eğilim oldukça artmış durumda.Elbette medyanın da  bu konudaki etkisi yadsınamaz.Modern yaşamda insanlar etkileyici bir gülümseme için ağız ve diş sağlığına daha fazla dikkat etmekte.Dış görünüş önemli bir öngörü oluşturduğu için sağlıklı ve güzel bir gülümseme de bu tabloyu tamamlayan vazgeçilmez unsurlardan biri.

Diş sağlığımız genel sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Aslında bu iki başlık altında incelenebilir.Bunlardan biri dişlerimizin varlığı ve yokluğu diğeri de dişlerimizin hastalığı ve sağlığıdır.Dişlerimizin 3 ana unsurda bize faydası vardır.Fonetik, fonksiyon ve estetik..Bunlar bizim hayatımızı yönlendiren ana unsurlardır.Yemek yeme, konuşma ve dış görünüşümüz kuşkusuz çok önemli.Bu unsurlardan birinin olmaması hayatımızda bir noktada eksiklik olması anlamına geliyor.

Dişler ve ağız sağlık anlamında bir bütün olarak ele alınmalıdır.Dişlerimiz ya da diş etlerimizdeki sağlıksız herhangi bir durum muhakkak ki vücudumuzu negatif yönde etkiler.Diş eti problemleri ya da çürükler  vücutta fokal enfeksiyona neden olabilir.Ağızdaki enfeksiyonların vücutta başka yerlere yayılımı söz konusudur.

Ağızdaki bakteriler kalp kapakçığında ve kalbin endokart adı verilen diğer tabakalarına yerleşir.Kalp hastası olan kişi incelendiğinde genellikle ağızdaki bakterilerin rolünün büyük olduğu gözlemleniyor.Bir diğer problemse bu bakterilerin  diz ve kalça eklemi içinde yerleşmesidir.Bu yüzden eklem protezi yaptıran kişilerin ağız sağlığının çok iyi olması gerekmektedir. Protez öncesi ağız ve diş ya da diş eti hastalıklarının elimine edilmesi şarttır.Hatta bu ağız sağlığı sağlanamayan kişilere protez yapılmaz demek çok daha net ve doğru bir cümle olacaktır.

Ağız sağlığı ile beraber boğaz sağlığımız da önemlidir.Boğaz içinde biriken ve enfeksiyona neden olan  beta streptekok veya anjin dediğimiz bakteriler daha ilerde ateşli eklem romatizmasına yol açabilir.Diz ve kol ekleminde enfeksiyon oluşturduğu ve ilerleyerek kalp kası  enfeksiyonlarına neden olduğunu da biliyoruz.Buna bakteriyal endokardit denmektedir.Endokardit ölümcül derecede ciddi bir hastalıktır.

Diş sağlığımızı için beslenmenin ne gibi bir önemi var?

Doğduğumuz andan itibaren 2 yaşına kadar süt dişlerimiz, 6  yaşımızdan itibaren diğer dişlerimiz oluşmaktadır.Bu gelişim döneminde de dişler aynı kemikler gibi doğru beslenme ile sağlamlaşırlar.Beslenmeyle beraber dişlere temiz bakmak da çok önemli.

Gerçekten dişler günde kaç kere fırçalanmalı?

Günde 2 veya 3 keredir ama önemli olan fırçalamanın kalitesidir.Doğru şekilde fırçalamadıktan sonra sayısının çok da önemi yok aslında.

Diş fırçası nasıl olmalıdır?

Erişkinlerde çok sert olmayan bir fırça kullanılmalıdır.Orta sert fırça dahi günümüzde çok kullanılmamaktadır.Kişi güçlü biriyse ve sert bir fırça da kullanıyorsa dişlere zarar verebilir.Mutlaka diş ve diş eti de fırçalanmalıdır.Elektronik  bir fırça kullanılıyorsa her bir diş tek tek fırçalanmalıdır.Bunun eğitiminin de mutlaka diş hekimi tarafından hastasına verilmesi gerekmektedir.Fırçalama atrizyonunun oluşumu verilen eğitimle önlenebilir.

Diş ipi ve ağız çalkalama suyu bu temizlik için vazgeçilmez midir?

Diş ipi kesinlikle kullanılmalıdır.Diş ara yüzleri başka şekilde temizlenemez.yıpranmayı önlemek için de kaliteli bir diş ipi yani yumuşak,mumlandırılmış,florlandırılmış ,çok rahat diş aralarına girebilen ve dişleri kanatmayan bir ip tercih edilmelidir.Aynı fırça kullanımı gibi diş ipinin de kullanımı için diş hekiminden eğitim alınmalıdır.Diş hekiminin görevi sadece hastanın dişleriyle ilgilenmek değil ağız sağlığını sağlayabilmesidir.

Örneğin Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde oral hijyenistler bulunmaktadır.Hekimlerle beraber çalışarak her hastaya ağız bakımı ile ilgili bilgileri vermektedirler.Ancak ülkemizdeki gelişmelerde azımsanır gibi değil.Ama ekonomik düzey hem hastaların hem hekimlerin belini bükmektedir.İstihdamsa yine bir başkasorundur.Yine de kendi adıma bunun da aşılacağını ve mevcut durumun iyileşeceğini düşünüyorum.

Diş beyazlatmak sakıncalı mıdır?

Bu bilinen çok büyük bir yanlıştır.Diş temizletmek en az banyo yapmak kadar zararlı olabilir ancak.Kullandığımız cihazlar mühendislik deneylerinden geçirilmiş kaliteli cihazlardır.Amaç ağız ve diş sağlığını kullandığımız ekipmanlarla en iyi hale getirmektir.

Ağız ve diş sağlığının iş verimliliği ve toplum sağlığı açısından etkileri nelerdir?

Hem benim kişisel görüşüm hem de diş hekimlerinin ortak görüşü gelişmiş bir ülke ve gelişmiş bir insanın ya da medeni bir insanın sağlığı ağzında başladığı yönündedir.Ağız sağlığına dikkat eden bir insan daha medeni,daha entelektüel veya daha iyi eğitim almış biri demektir.Bence ağız sağlığına önem vermeyen  kişinin  kat etmesi gereken daha çok yolu vardır.Ağız sağlığına dikkat etmeyen insan kendine önem vermediği gibi başkalarına da önem vermeyen  insan olarak nitelenebilir.

Bunun dışında dış görünüş karşıda bırakılan intiba anlamında da önemlidir.Bakımlı olan kişi hem daha pozitif hem daha enerjiktir.Unutmamak gerekir ki ; her şey güzel bir gülümsemeyle başlar.

Sağlıklı ve sağlıkla kalın






1 yorum: