1 Ekim 2015 Perşembe

GÖĞÜS KEMİĞİMDE AĞRIM VAR!!!

Merhaba sevgili okurlar,

Bu isim Latince deki costa (kaburga) ve Yunancadaki chondros (kıkırdak) sözcüklerinden gelmektedir. Bu hastalık kaburga kıkırdaklarını tutar. Kostokondrit, Tietze sendromu adıyla da bilinir. En çok kalp krizi ile karıştırılan, fakat riske atmamak için derhal doktora başvurulması gereken bir durumdur. Kostokondrit kaburga kıkırdaklarının göğüste hissedilen ağrısıdır. Ağrı genelde kaburgalarda meydana gelen iltihaplanmanın sonucu olmaktadır. Gün içerisinde alınmış bir darbe ve ya basınca maruz kalma durumlarında kısa süre içinde kendini belli eder. Bazı hastalarda ağrılar ani ve şiddetli olduğu için kalp krizi geçirildiği şüphesine ve paniğine neden olmaktadır. İltihabın dış etkenlere bağlı olmadan da meydana gelmesi mümkündür. Dış sebeplerden dolayı olmayan Kostokondrit’in sebebi ise bilinmemektedir.
Belirtiler

- Göğüste ağrı, özellikle göğüs kafesinin önünde
- Göğüs kemiğinin (sternum) çevresindeki dokularda şişme de olabilir.
Ağrı kaburgadaki bir iltihabın sonucu oluşur. İltihabın nedeni, göğüs kafesine gelen bir darbe olabilir, ancak çoğu kez neden bilinmemektedir. Ağrı, kaburgaların hareket ettirilmesi ya da hasta bölgeye doğrudan basınç uygulanmasıyla artabilir.
Teşhis
Kaburgaların birleşme erinde, şişme ile birlikte a da şişme olmadan oluşan hassasiyet ana belirtidir. Ancak herhangi bir kalp a da akciğer hastalığı olmadığından emin olmak için göğüs röntgeni, elektrokardiogram ve kan testleri gerekebilir.
Tedavi
Kostokondrit’in tedavisinde ilk olarak hastanın uzun süreli dinlenmesi istenir. Göğüs bölgesindeki kasları, kemikleri ve kıkırdak dokuyu zorlayan hareketlerin yapılmaması, dinlenme sırasında baskı uygulanmaması tavsiye edilir. Ağrıların fazla olması, kişiyi rahatsız etmesi ile aspirinler ve bazı ağrı kesici ilaçların ağız yolu ile ve hasta bölgeye enjekte edilmesiyle tedavi uygulanır.
Hastalık şişliklerle beraber ilerlerse buna Tietze sendromu denilir. Şişlik durumlarına yapılacak bilinçsiz müdahaleler hastalığa fayda sağlamayacağı gibi daha da kötüleşmesine sebep olabilmekte, hassas olan göğüs bölgesinde farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey bölgeyi zorlamamak ve iyileşmesi için sabretmektir. Bazı durumlarda ağrı günler bazı durumlarda aylar sürebilmektedir. Aspirin ve diğer antienflamatuar ilaçlar yararlı olabilir. Gerekirse, hasta bölgeye kortizon gibi steroid bir ilaç enjekte edilebilir.
Sağlıklı ve sağlıkla kalın smile ifade simgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder